“Η καρδιά του Σκύλου” στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Η “Καρδιά του Σκύλου” είναι ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα έργα του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Γραμμένη το 1925, αυτή η σπονδυλωτή νουβέλα, που δε δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1987 λόγω λογοκρισίας, αποτελεί μια καυστική σάτιρα της σοβιετικής κοινωνίας και μια βαθιά διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης. Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από ένα επιστημονικό πείραμα που έχει ως στόχο να μεταμορφώσει έναν αδέσποτο σκύλο σε άνθρωπο.

«Είναι ένα από τα εμβληματικά αυτά έργα που πάντοτε μας κεντρίζουν γιατί επιστρέφουν με κάποιο τρόπο στον πυρήνα της ύπαρξής μας. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει μια πολύ ισχυρή διαίσθηση και στα έργα και στον τρόπο που λέγονται ή παρουσιάζονται γι’ αυτό και συνεχίζεται η επιτυχία των παραστάσεων», δήλωσε στην ΕΡΤ3 η σκηνοθέτης Εφη Μπίρμπα.
«Αισθάνομαι ότι είναι ένα αριστουργηματικό κείμενο και είναι αυτή η πρόσκληση του Μπουλγκάκοφ να δούμε έναν κόσμο, τον κόσμο που φτιάχνει μέσα από τα μάτια ενός σκύλου. Είναι μια προσπάθεια του Μπουλγκάκοφ να φτιάξει μια μικρογραφία της πολιτικής συνθήκης της εποχής. Δηλαδή δείχνει στον Στάλιν τον εαυτό του, φτιάχνει έναν επιστήμονα, που κατά τον Μπουλγκάκοφ είναι ευθεία αναγωγή σ’αυτόν», πρόσθεσε.
«Το έργο παρουσιάστηκε στο κοινό δεκαετίες αργότερα αν και κατά τη γνώμη μου δεν είναι καθόλου πολιτικό και αυτό πάντα με μαγνητίζει στα κείμενα. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση το έργο είναι βαθιά οντολογικό. Είναι κάτι έξω από το πείραμα πια, έξω από τη συνθήκη αυτή την επιστημονική που προτείνει. Ποιο είναι το όριο; Ένα ηθικό όριο;», κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος