Η μετανάστευση ψαριών, ασπόνδυλων ακόμη και μακροφυκών από την Ερυθρά θάλασσα στη Μεσόγειο δεν είναι υπόθεση των τελευταίων ετών. Υπολογίζεται ότι μέσα σε 150 χρόνια έχουν περάσει από το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ εκατοντάδες είδη. Χαρακτηρίζονται λεσεψιανοί μετανάστες, από τον Φερντινάν Λεσσέψ που ανέλαβε το έργο της διάνοιξης.
Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις εισβολικών ειδών που έρχονται μέσα στα έρματα των πλοίων από την Κεντρική Αμερική, όπως το μπλε καβούρι.
Ανάμεσα στους λεσεψιανούς μετανάστες όμως βρίσκονται και επικίνδυνα είδη. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των εισβολικών ειδών οστράκων.
Εκτός όμως από τα ψάρια και τα ασπόνδυλα υπάρχει και σημαντικός αριθμός από μακροφύκη που δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα στα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας.
Κουνουπόψαρο, πεταλούδα, μύδι ζέβρα, καραβίδες από τη Βόρεια Αμερική είναι ορισμένα είδη που είτε ξέφυγαν από ενυδρεία, είτε μεταφέρθηκαν για οικονομικούς λόγους αναπτύσσοντας μεγάλους πληθυσμούς στα εσωτερικά ύδατα της χώρας δηλαδή σε λίμνες και ποτάμια.
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος