Ένα εργαστήριο ξεχωριστό δημιουργήθηκε στην περιοχή του Αγίου Γερμανού στις Πρέσπες, με σκοπό την συντήρηση και διαφύλαξη των βυζαντινών θησαυρών της περιοχής.
Το πέτρινο οίκημα στην αυλή του κτηρίου Βυζαντινής Συλλογής στον Άγιο Γερμανό που επί χρόνια χρησίμευε ως αποθήκη μεταμορφώθηκε τελευταία σε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο συντήρησης βυζαντινών κειμηλίων.
Ένας μεγάλος αριθμός μνημείων επιβίωσε και διασώθηκε στο πέρασμα των αιώνων, τα οποία προσφέρουν τμήματα έργων που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Πολλά και σημαντικά ευρήματα μεταφέρθηκαν από την Φλώρινα στην Πρέσπα και τώρα συντηρούνται με μέσα τελευταίας τεχνολογίας ξεκινώντας έναν νέο κύκλο ζωής στον τόπο όπου πιθανότατα δημιουργήθηκαν και ανακαλύφθηκαν.
Το επόμενο βήμα είναι να διαμορφωθούν οι χώροι του κεντρικού κτιρίου, που θα φιλοξενήσουν τους θησαυρούς σε μια έκθεση που θα είναι ανοικτή στο κοινό.
Η αρχαιολογική υπηρεσία δουλεύει με τους αιώνες και οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην επιβίωση όλων εκείνων που διασώθηκαν από τον χρόνο, επισημαίνει ο Ανδρέας Τσώκος αρχαιολόγος, εφορίας αρχαιοτήτων Φλώρινας.
Μια εικόνα του 1408, που υπήρχε σε ένα Σκυταριό κοντά στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα, στην μεγάλη Πρέσπα, όπου η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα, ανακαλύφθηκε από έναν δάσκαλο και μεταφέρθηκε στην εκκλησία του χωριού. Από εκεί την εκκλησία των Ψαράδων έφτασε στο εργαστήριο, όπου συντηρείται και διαφυλάσσεται για το μέλλον.
Όπως είπε ο κ. Τσώκος κάθε έργο είναι σημαντικό, αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται στον άνθρωπο που κατασκεύασε το αντικείμενο. Κάθε έργο δίνει πληροφορίες για την ζωή των ανθρώπων που το δημιούργησαν και την εποχή τους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος