Έξι ομογενείς νικητές στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Η ελληνική ομογένεια σήκωσε σύσσωμη σημαία καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής τους καμπάνιας υποστηρίζοντας  τις υποψηφιότητές τους. Ο λόγος για τους Έλληνες και φιλέλληνες ομογενείς, που επανεξελέγησαν ή πρωτο-εκλέχθηκαν σε ύπατα πολιτειακά αξιώματα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και καταλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Βουλή και το Κογκρέσο έχουν από χθες στα έδρανά τους μεταξύ άλλων, την Νικόλ Μαλλιωτάκη, τον Αλέξη Γιαννούλια, την Ελένη Κουναλάκη, τον Γκας Μπιλιράκη, τον Τζον Σαρμπάνη και τον Κρις Πάππας

Στις πέντε η ώρα τα χαράματα η πρώτη ελληνική νίκη γνωστοποιείται μέσα σε κλίμα θερμών έντονων πανηγυρισμών αντίστοιχων της πολύμηνης σκληρής μάχης που έδωσε η Νικόλ Μαλλιωτάκη έναντι του Δημοκρατικού Μάξ Ρόουζ. Πλέον αποτελεί και τη μοναδική εκπρόσωπο της Νέας Υόρκης στο Αμερικανικό Κογκρέσο με τους Ρεπουμπλικάνους.

Στις επανεκλογές και μια πρωτιά … αφορά στην Αναπληρώτρια Κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη , καθώς κατέχει πλέον τον θώκο ως η μόνη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα για πρώτη φορά στα χρονικά.

Με συντριπτική πλειοψηφία και ποσοστό που ξεπέρασε το 70% στο 97% της επικράτειας, ο Γκας Μπιλιράκης , ενισχύει την ελληνική παρουσία στο Κογκρέσο προερχόμενος απ’ την 12η Περιφέρεια της Φλόριντα

Ομοίως και στο Μέριλαντ, μεγάλη ήταν η νίκη των Δημοκρατικών, χάρη στον ελληνο-αμερικανό Τζον Σαρμπάνη, γιο του Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, που έφθασε στις 10 ποσοστιαίες μονάδες τη διαφορά απ’ την Ρεπουμπλικανή Γιουρίπζι Μόργκαν.

Στις επανεκλογές, σπουδαία ήταν και η επικράτηση στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χάμσάιρ του Κρις Πάππας, ενός εκ των θερμότερων πρεσβευτών των ελληνικών δικαίων στο Κογκρέσο, έναντι Της Καρολάιν Λεβίτ. Ο Πάππας, κατέθεσε τροπολογία σχετικά με τα F16 ματαιώνοντας τα τουρκικά σχέδια για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό τους στην Τουρκία.

Στις νέες εισόδους, ο Αλέξης Γιαννούλιας , ενεργό μέλος της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας των ΗΠΑ, με μητέρα απ’ τα Χανιά της Κρήτης και Καλαβρυτινό πατέρα, εξελέγη υπουργός εσωτερικών του Ιλιόνι εκεί όπου το 2006 έχοντας την στήριξη του τότε Γερουσιαστή Μπάρακ Ομπάμα, είχε κατέβει ως Υπουργός Οικονομικών.

Όσο για τους φιλέλληνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων εισέρχεται για πρώτη φορά, ο Ρόμπερντ Μενέντεζ Τζούνιορ, κερδίζοντας έδρα στην 8η περιφέρεια του Νιού Τζέρσει , επανεκλέγεται ο Δημοκρατικός βουλευτής που επανειλημμένα έχει καταγγείλει τον Ερντογάν και τις απειλές έναντι της Ελλάδας, Φρανκ Παλόν, ενώ παίζεται κι η εκλογή της Ντίνα Τάιτους, στην 1η περιφέρεια, που έως τώρα προηγείται στο 63% της ενσωμάτωσης έναντι του Μαρκ Ρόμπερτσον.

Ρεπορτάζ Χ. Σάμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος