Εθισμός παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο- Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Κωνσταντίνος Σιώμος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών και Εθισμού στο Διαδίκτυο. Αναφέρεται στη περίπτωση όπου το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή σου από τους φίλους, την οικογένεια και την εργασία σου, κυριαρχεί στη καθημερινότητα σου και είναι ένα στοιχείο της που δεν θέλουμε να αποχωριστείς.

Είναι μάλιστα γεγονός ότι το ηλικιακό όριο των παιδιών που κάνουν κατάχρηση της ενασχόλησής τους με το διαδίκτυο μικραίνει όλο και περισσότερο. Η πιο συχνή μορφή εξάρτησης από το διαδίκτυο για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες είναι ο εθισμός στα video games. Αρκετά συχνή είναι και η ενασχόληση των νέων, εφήβων και νεαρών ενηλίκων με τα social media. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο εθισμός στα video games αφορά κατά συντριπτική πλειοψηφία τα αγόρια και τους άνδρες, ενώ ο εθισμός στα social media αφορά κυρίως κορίτσια και γυναίκες, πρόσθεσε.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα έχει αρκετά μεγάλη έκταση, καθώς είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία που είμαστε πιο εθισμένοι στο διαδίκτυο. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, η εμμονή με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και πιο συγκεκριμένα με το Fortnite ευθύνεται σε ποσοστό 72, 1% για την πτώση της σχολικής επίδοσης στους εφήβους, επισήμανε.

Αν διαπιστωθεί από τους γονείς ότι υπάρχει έκπτωση στις δραστηριότητες και τις δεξιότητες του παιδιού, αλλοίωση στη συμπεριφορά του, αν υπάρχει ακόμη και παραμέληση των βασικών λειτουργιών και αναγκών του, τότε πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό για να αναζητήσουν βοήθεια, κατέληξε ο κ. Σιώμος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος