Έργο καταγραφής της βιοποικιλότητας σε αρχαιολογικούς χώρους

Μια ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα χαρακτηρίζει τους αρχαιολογικούς χώρους, λόγω των υφιστάμενων απαγορεύσεων, που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας και για αυτόν τον λόγο αποτελούν πλέον πεδίο μελέτης των επιστημόνων.

Ένα πολύ σημαντικό έργο που συνδέει τον πολιτισμό και το περιβάλλον Ξεκινά με την καταγραφή της βιοποικιλότητας σε είκοσι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Η Διονυσία Xατζηλάκου, προϊσταμένη διεύθυνσης διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών τομέα Α΄ Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., εξηγεί πως η διερεύνηση ξεκινά με 48 εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ποια και πόσα ενδημικά είδη κατάφεραν να επιβιώσουν σε αυτούς τους προστατευόμενους χώρους, ακριβώς γιατί προστατεύονται από ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν λειτουργήσει ως θύλακες προστασίας και καταφύγια για την τοπική χλωρίδα και πανίδα, διότι έχουν τεθεί περιορισμοί σε δραστηριότητες που λειτουργούν εις βάρος της βιοποικιλότητας, όπως η αυθαίρετη δόμηση, το κυνήγι, η υπεράντληση υδάτων ή η ρύπανση του εδάφους από την γεωργία κ.ά..

Το υπ. Πολιτισμού θα προσδιορίσει τους χώρους ερεύνης και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα θέσει τους όρους.

Δεν είναι τυχαίο σημειώνει η κ. Xατζηλάκου, ότι στους Δελφούς ή στην Επίδαυρο, διαβιούν ενδημικά σπάνια είδη πουλιών και ερπετών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος