Η αποκλιμάκωση της πανδημίας, με αργούς ρυθμούς δεν προοιωνίζει αισιοδοξία. Εν όψει των εορτών ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ χαρακτηρίζει το Πάσχα στο χωριό «ένα ρίσκο που δεν αξίζει να πάρουμε ως κοινωνία». Σε διαφορετική περίπτωση το αντίτιμο θα είναι η αναστολή του ανοίγματος άλλων δραστηριοτήτων όπως τα σχολεία, την εστίαση τον Μάιο και τον τουρισμό το καλοκαίρι. Το ανησυχητικό είναι ότι πάνω από τα μισά νέα κρούσματα που ανιχνεύονται είναι μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Η προοπτική των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θεωρείται μη αναγκαία. «Το προηγούμενο lockdown ήταν απαραίτητο για να λειτουργήσουμε. Κάθε βήμα γίνεται έπειτα από εκτίμηση των στοιχείων που διαθέτουμε».
Ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι στα όπλα καταπολέμησης του ιού πέρα από τον εμβολιασμό παραμένουν τα μέτρα προστασίας οι μάσκες, οι αποστάσεις και η επέκταση της διενέργειας των self test. Μάλιστα, πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των test ημερησίως και να συνδυαστεί με επιβεβαιωτικό τεστ με RT-PCR, ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και καραντίνα εκείνων που αποδεικνύονται θετικοί στον κορωνοϊό.
Στα θετικά των τελευταίων ημερών προσμετρώνται η πτώση του δείκτη θετικότητας, που διαμορφώθηκε στο 5,5% (από 7,3% που ήταν προηγουμένως), όπως και του Rt, δηλαδή του αριθμού των επιμολύνσεων, που διαμορφώθηκε στο 0,96. Οι τιμές του Rt κάτω της μονάδος δείχνουν μικρή, πλήν σταδιακή, μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος