Ένθετο Οικονομία: Κρίσιμος μήνας για ενεργειακά και δανειολήπτες ο Δεκέμβριος

Πρώτη μέρα σήμερα του τελευταίου μήνα του χρόνου και ο Δεκέμβριος θεωρείται ο κρισιμότερος ίσως μήνας του 2022 τόσο για το ύψος της ενεργειακής δαπάνης, όσο και για την επιβάρυνση που θα έχουν οι δανειολήπτες από την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η πρεμιέρα γίνεται με τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ στις 4 του μήνα με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μία ακόμα μείωση της παραγωγής “μαύρου χρυσού” καθώς εκτιμούν ότι τα μέλη του Οργανισμού δεν έχουν λόγο να διατηρούν υψηλά την παραγωγή εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη τουλάχιστον προς το παρόν για επιπλέον ποσότητες.

Τη σκυτάλη παίρνει η ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου που φαίνεται ότι θα αναζητήσουν λύση για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου μπαίνοντας σε αχαρτογράφητα νερά.

Η επόμενη συνεδρίαση στις 13 του μήνα είναι αυτή των Υπουργών Ενέργειας που για πολλοστή φορά θα επιδιώξουν να αναχαιτίσουν τη τιμή του φα με την επιβολή πλαφόν αν και έχουν αρχίσει ήδη να προκρίνονται άλλοι μηχανισμοί ως εναλλακτικές λύσεις .

Ως προς το κόστος δανεισμού οι δανειολήπτες θα κρατήσουν την ανάσα τους δύο ημέρες στις 14 και 15 του μήνα με το καλύτερο σενάριο να προκρίνει μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%
Σε ανοδική τροχιά και πάλι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος – Αγωνία για την τιμή του πετρελαίου ενόψει των αποφάσεων για την παραγωγή του ΟΠΕΚ ΠΛΑΣ αλλά και τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο. Το κόστος της θέρμανσης για τον Δεκέμβριο.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΠΕΚ+ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΕ ΓΙΑ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗ ΤΙΜΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ Φ.Α.
14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΗΠΑ
15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Σήμα για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τον επικεφαλής της FED. Στην ελληνική αγορά το απόγευμα έχει προγραμματιστεί κρίσιμη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους των τραπεζών προκειμένου να αναζητηθεί λύση για την αναχαίτιση στην αύξηση του κόστους δανεισμού.

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί στο ενεργειακό μέτωπο. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα ακριβαίνουν και πάλι ενώ χθες ανακοινώθηκε μείωση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης.

ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Φυσικό αέριο: 12-13 λεπτά ανά KWh
Πετρέλαιο θέρμανσης: 11-12 λεπτά ανά KWh
Ηλεκτρικά καλοριφέρ 25-28 λεπτά ανά KWh
Ανοιχτό τζάκι 25-26 λεπτά ανά KWh
Ενεργειακό τζάκι 13-14 λεπτά ανά KWh
Αντλίες θερμότητας κάτω από 10 λεπτά ανά KWh

Εν τω μεταξύ 11 χρόνια από το κλείσιμο της «Ελευθεροτυπίας», πουλήθηκε το ακίνητο της ιστορικής εφημερίδας στο Κορωπί, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποζημίωση των εργαζομένων οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους.

Τέλος επιπλέον φόρο 22% κινδυνεύουν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι δεν καλύψουν με ηλεκτρονικές δαπάνες το 30% του φετινού εισοδήματός τους.

Μέσω του e-banking μπορούν άμεσα να ενημερωθούν για το ύψος των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει φέτος με ηλεκτρονικά μέσα, προκειμένου να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος