Ένθετο Οικονομία: Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων για ΕΚΤ & Fed – Νέες επαφές ΥΠΟΙΚ – τραπεζιτών για τους δανειολήπτες

Kρίσιμη η εβδομάδα που ξεκινά για δανειολήπτες και καταθέτες. Σε νέες αυξήσεις προσανατολίζονται FED και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην Ελλάδα «κλειδώνουν» εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα δάνεια των ευάλωτων, τις προμήθειες και τα επιτόκια καταθέσεων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κάνει πρεμιέρα την Τρίτη με μία διήμερη συνεδρίαση τη τελευταία του έτους και την Τετάρτη να ανακοινώνει την απόφαση της για το ύψος των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δηλαδή πρώτον τη δήλωση του Προέδρου της Fed «ότι στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής θα ληφθεί υπόψη η συνολική εικόνα της οικονομίας που φαίνεται ότι οδεύει σε ύφεση» και δεύτερο την εκτίμηση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ότι από το τέλος της επόμενης χρονιάς θα δούμε έναν πολύ πιο χαμηλό πληθωρισμό, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο οικονομικό σοκ, αναλυτές προβλέπουν ότι τελικά η Fed θα ρίξει ταχύτητα στην αύξηση των επιτοκίων της και θα προχωρήσει σε μία αύξηση της τάξης 0,5% από 0,75% που είχε αποφασίσει στις προηγούμενες 4 συνεδριάσεις.

ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΗΠΑ: 4%

Τελευταία αύξηση από την Fed τον Νοέμβριο: 0,75%

Σενάριο νέα αύξηση: 0,5%

Θα πρόκειται για την έβδομη διαδοχική αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο και το πιο «επιθετικό» σερί από την δεκαετία του 1980, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει μέχρι στιγμής αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και 0,75% τον Νοέμβριο).

Τη σκυτάλη παίρνει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ίσως η κρισιμότερη συνεδρίαση καθώς είναι και η απόφαση που επηρεάζει άμεσα τους δανειολήπτες στην ελληνική αγορά.

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει στην Τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων αυτή τη φορά κατά 50 μονάδες βάσης σύμφωνα με τους αναλυτές.

ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 2%
Τελευταία αύξηση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο: 0,75%
Σενάριο νέα αύξηση: 0,50% – 0,75%

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια της κατά 200 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο με τις δύο τελευταίες φορές μάλιστα να έχει προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης δρομολογώντας την επιθετικότερη καμπάνια στην ιστορία σε μία προσπάθεια να χαλιναγωγήσει το ξέφρενο ράλι του πληθωρισμού, παρά την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας.

Και όλα αυτά βέβαια έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική αγορά. Με τους δανειολήπτες να περιμένουν αν θα πάρουν ανάσα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν μετά τις επαφές που θα έχουν τραπεζίτες και οικονομικό επιτελείο αυτή την εβδομάδα.

Μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την Κατάθεση πρότασης για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, την Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και την επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα.

Ο κ. Δημήτρης Καινούργιος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του ΕΚΠΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη, υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων από τις τράπεζες οφείλεται στην ολιγοπωλιακή δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και από τους υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης δείκτες ρευστότητας ελληνικών τραπεζών που καθιστούν περιττή την προσέλκυση καταθετών.

Εν τω μεταξύ αποκλίσεις που ξεπερνούν ακόμη και τα 20 λεπτά ανά λίτρο παρατηρούνται στα πρατήρια καυσίμων ακόμη και στην ίδια περιοχή. Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών.

ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ
(που αποδίδονται)

1. Διαφορετικός χρόνος παραγγελίας καυσίμων
2. Καταγγελίες βενζινοπωλών για πωλήσεις κάτω του κόστους
3. Παραβιάσεις του νομοθετικού πλαισίου για το περιθώριο κέρδους

ΤΙΜΕΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
(Στο λεκανοπέδιο)

Μοσχάτο 1,65€
Κέντρο 1,70€
Βουλιαγμένης 1,80 €
Ανθούπολη 1,86 €
Πειραιώς 1,90 €

Την ίδια ώρα διευρύνεται με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα παροχών σε είδος στους εργαζόμενους. Χωρίς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές οι παροχές σίτισης για ποσά έως 7 ευρώ την ημέρα.

Σε επίπεδο ΕΕ, νέο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας πραγματοποιείται αύριο προκειμένου να ληφθεί μια τελική απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Χαμηλές οι προσδοκίες από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, που εκτιμούν ότι η απόφαση θα παραπεμφθεί και πάλι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης(ΚΑΡΤΑ 1) καθώς ούτε η πρόταση της Κομισιόν, ούτε η συμβιβαστική της τσέχικης προεδρίας έχουν κριθεί ικανοποιητικές.

Σύμφωνα με το πολίτικο, η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες πιέζουν για πτώση του ορίου στα 160 ευρώ ενώ χώρες της κεντρικής Ευρώπης και η ΕΚΤ απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στα 133 ευρώ το Ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου σήμερα, στα 325 ευρώ η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα.

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Πρόταση Κομισιόν: > 275 ευρώ για 14 ημέρες
Πρόταση Τσεχίας: > 220 ευρώ για 5 ημέρες

ΤΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: 133€/ MWh
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ: 325 €/ MWh

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΡΙΝΑ ΔΕΜΕΡΤΖΙΑΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος