Ένθετο Οικονομία: Ανοδικές πιέσεις στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου – Σε εξέλιξη η Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας

Με την τιμή του φυσικού αερίου να κινείται (ΚΑΡΤΑ 1) και πάλι έντονα ανοδικά φτάνοντας στα επίπεδα των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 100 ευρώ που ήταν πριν από λίγες ημέρες, τα βλέμματα στρέφονται στην Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας για την “μάχη του πλαφόν”.

Το ζητούμενο είναι αν θα βρεθεί κοινό έδαφος ώστε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο να οριστεί σε χαμηλότερα επίπεδα από την εξωφρενική τιμή των 275 ευρώ που πρότεινε η ευρωπαϊκή επιτροπή προκαλώντας κύμα αντιδράσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.

Μια άλλη μάχη είναι αυτή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Βρίσκεται και αυτή σε εξέλιξη την ώρα που η τιμή του μαύρου χρυσού (ΚΑΡΤΑ 2) κινείται έντονα πτωτικά με το μπρεντ να υποχωρεί στα 85 δολάρια ανά βαρέλι.

Εντός των τειχών, η αγορά ετοιμάζεται για την φετινή Black Friday ενώ κυβέρνηση και τράπεζες θα αναζητήσουν τρόπο να περιορίσουν τις επιβαρύνσεις των συνεπών δανειοληπτών από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ένθετο Οικονομία: Ανοδικές πιέσεις στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου –  Σε εξέλιξη η Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας
ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 128 € / MWh Μηνιαία μεταβολή: +29,58% Ετήσια μεταβολή: +36,7%
Ένθετο Οικονομία: Ανοδικές πιέσεις στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου –  Σε εξέλιξη η Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας
ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΠΡΕΝΤ 85 $ / βαρέλι Μηνιαία μεταβολή: -7% Ετήσια μεταβολή: +6%

Σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα διεξάγεται η έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης το πλαφόν των 275 ευρώ που προτείνει η Κομισιόν στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. Για κοροϊδία και βρυξελλιώτικο αστείο κάνουν λόγο χώρες μέλη της Ένωσης και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα δια στόματος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκα προτείνει πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εν νέου πιέσεις προς τις τράπεζες να περάσουν στους πολίτες το όποιο όφελος προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων αλλά και να επιδείξουν ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αναμένεται να ασκήσει ο Υπουργός Οικονομικών μετά τη σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

Σε διεθνές επίπεδο φρένο στις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να βάλει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή εμπλοκή έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις, όσον αφορά την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.

Κορυφώνεται η εκπτωτική περίοδος ενόψει της αυριανής Μαύρης Παρασκευής με τον εμπορικό κόσμο να προσβλέπει σε τόνωση των εσόδων. Πάντως, η μέση δαπάνη εκτιμάται ότι δε θα ξεπεράσει τα 146 ευρώ όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ της Γωγώς Κατσέλη. Την ίδια ώρα επί ποδός βρίσκονται έμποροι αλλά και ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οδηγίες προς τους καταναλωτές προκειμένου να αποφύγουν φαινόμενα εξαπάτησης έχουν εκδοθεί από τους αρμόδιους Οργανισμούς.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος