Εκκωφαντικά στοιχεία για τα τρόφιμα που καταλήγουν στις χωματερές

Σοκάρουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ σχετικά με τις ποσότητες του φαγητού που καταλήγουν στις χωματερές καθημερινά.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Eurostat, κάθε πολίτης πετάει 173 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις πέντε πιο σπάταλες χώρες στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο ο κάθε κάτοικος πετάει κατά μέσο όρο ετησίως 400 κιλά τρόφιμα, στο Βέλγιο 262 κιλά, στη Δανία 230 κιλά, στην Ελλάδα 191 κιλά και στην Πορτογαλία 181 κιλά.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των τροφίμων που πετιούνται έχουν λήξει, ενώ τα περισσότερα απορρίπτονται λόγω της υπερκατανάλωσης.

Η αξία της σπατάλης φαγητού παγκοσμίως υπολογίζεται περίπου στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο. Την ίδια στιγμή γίνονται σοβαρές προσπάθειες περιορισμού του φαινομένου με προγράμματα όπως το social plate που διασώζει μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Η τροφή είναι το τρίτο πιο απαραίτητο στοιχείο για τον άνθρωπο μετά τον αέρα και το νερό. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ η παγκόσμια αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού της γης. Παρόλα αυτά 733 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα παγκοσμίως.

Ο Αθανάσιος Χρυσάφης, αντιπρόεδρος ένωσης εστιατόρων, ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης μίλησε για το θέμα στην ΕΡΤ, και ειδικότερα για το που καταλήγουν φαγητά που δεν καταναλώνονται στα καταστήματα εστίασης. «Κάποια φαγητά εδώ από το δήμο Θερμαϊκού πηγαίνουν σε άπορες οικογένειες, όπως και από τους φούρνους», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Σταματόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος