Έρευνα του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης κατέγραψε αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, στην Ελλάδα με οχήματα ξένων πινακίδων.
Αποτυπώνει μια σημαντική αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων με εμπλοκή οχημάτων ξένων πινακίδων, όπου πρώτες στη λίστα είναι η Βουλγαρία και η Αλβανία.
Ο Τάκης Πουρναράκης, δημοσιογράφος και με ειδίκευση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και ο Νικόλαος Κρούπης, Αστυνόμος Α’ από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, μίλησαν στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 για το θέμα και εξήγησαν τους λόγους που μπορεί να καταγράφεται αύξηση.
«Αυτοί που βρίσκονται δίπλα μας και πιθανά επισκέπτονται τη χώρα μας για να απολαύσουν τις ομορφιές τους, είναι και αυτοί οι οποίοι μπορεί να εμπλακούν πιο πιθανά σε αρκετά τροχαία. Επίσης μπορεί να υπάρχουν και αρκετά οχήματα που κυκλοφορούν σταθερά και για αρκετό καιρό στη χώρα μας, με τέτοιου είδους πινακίδες. Η Ελλάδα για χρόνια έχει περάσει στη συνείδηση πολλών ανθρώπων ως μία χώρα όπου ο νόμος δεν εφαρμοζόταν αυστηρά, πράγμα το οποίο έχει αλλάξει και γι’ αυτό και βλέπουμε να καταγράφονται τέτοια πρόστιμα. Με βάση την κυβερνητική βούληση, τα τελευταία χρόνια η αστυνόμευση έχει φτάσει σε πολύ καλύτερα επίπεδα από ότι ήταν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που συζητάμε, καθώς η οδική ασφάλεια στηρίζεται σε τρεις πυλώνες υποδομές, αστυνόμευση και παιδεία. Δεδομένου ότι οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα είναι σε εξαιρετική κατάσταση, η αστυνόμευση βαίνει από το καλό στο καλύτερο. Το τρίτο κομμάτι είναι η παιδεία και εκεί οι επισκέπτες μας μπορεί να έχουν κάποια θέματα. Έχουν διαφορετική παιδεία, διαφορετικές προσλαμβάνουσες», ανέφερε ο κ.Πουρναράκης και πρόσθεσε:
«Συνολικά στην Ελλάδα το καλοκαίρι έχουμε περισσότερα τροχαία ατυχήματα δυστυχήματα και αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, αυξάνονται τα χιλιόμετρα τα οποία διανύουμε.
Όλοι θα πάμε κάπου διακοπές, θα φύγουμε από την πόλη μας, από τον τόπο κατοικίας μας και δεύτερον λόγω της καλύτερης θερμοκρασίας που υπάρχει της μέσης θερμοκρασίας που υπάρχει, είναι πολύ πιθανό να επιλέξουμε κάποιο βράδυ να το περάσουμε σε εξωτερικό χώρο. Πιθανά κουρασμένοι, πιθανά με κατανάλωση αλκοόλ.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι λοιπόν ότι αυτού του είδους οι μετακινήσεις ενέχουν κινδύνους, οι οποίοι εν τέλει αποτυπώνονται.
Πάντως, για να είμαστε αισιόδοξοι. Η περσινή χρονιά έκλεισε για την Ελλάδα με μείωση 21%, 148 άνθρωποι λιγότεροι έχασαν τη ζωή τους σε σχέση με το 2024 και το πρώτο πεντάμηνο του 2026 έχει ακόμη μεγαλύτερη μείωση, πράγμα που δείχνει ότι κάτι γίνεται πραγματικά σωστά και όσον αφορά την αστυνόμευση και όσον αφορά την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας».
Ο Νικόλαος Κρούπης, Αστυνόμος Α’ από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, τόνισε:
«Βλέπουμε και διαπιστώνουμε, η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών. Και από αυτές τις χώρες, Βουλγαρία, Αλβανία έχουμε αύξηση των οχημάτων που επισκέπτονται το νομό, την πόλη για να κατευθυνθούν είτε στη Χαλκιδική, είτε σε άλλες παραλίες γειτονικές. Όντως υπάρχει μια εμπλοκή των αλλοδαπών οχημάτων σε κάποια τροχαία ατυχήματα. Επειδή έρχεται μεγάλος όγκος κάθε χρόνο τέτοιων οχημάτων για να επισκεφθούν την πόλη μας, σίγουρα θα υπάρχει και μια εμπλοκή τους σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Τις περισσότερες φορές και οι έλεγχοι και οι έλεγχοι της Τροχαίας είναι όσον αφορά την ταχύτητα τις περισσότερες φορές, ή για χρήση της ζώνης ασφαλείας, η μη χρήση κράνους από τους οδηγούς μοτοσυκλέτας και γενικά θα πρέπει να εγκλιματιστούν, γιατί μπορεί να έχουν κάποια διαφορετική νοοτροπία, μπορεί να εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο ατύχημα ή ακόμα και το πιο απλό, η χρήση του GPS για να κατευθυνθούν κάπου μπορεί να τους οδηγήσει σε κάποια αστοχία της στιγμής και να οδηγήσουν σε κάποιο ατύχημα. Είμαστε συνέχεια έξω στον δρόμο, προσπαθούμε να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις και γενικά η ενίσχυση της αστυνόμευσης βλέπουμε ότι οδηγεί σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και με ημεδαπά αλλά σίγουρα και με αλλοδαπά οχήματα».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος