Αντίθετοι οι κάτοικοι στο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στη λίμνη Πολυφύτου

Η 73 τ.χ. τεχνητή λίμνη Πολυφύτου είχε κατασκευαστεί το 1973 για τις ανάγκες της ΔΕΗ και είχε παραχωρηθεί στους κατοίκους της περιοχής προς αλιευτική και οικο-τουριστική εκμετάλλευση. Σήμερα αλλάζει χρήση και κτήση και πρόκειται να μετατραπεί στο πρώτο εν Ελλάδι πλωτό πάρκο με φωτοβολταϊκά, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις των κατοίκων.

Η ΔΕΗ έχει μόνο την χρήση του νερού όχι την κυριότητα επισημαίνει ο Νίκος Κουρτίδης, πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων. Όπως τονίζει τα 2/4 περιμετρικά της λίμνης θα καλυφθούν από κάτοπτρα, και οι προσπίπτουσες ακτίνες του ήλιου θα  καταστρέψουν κάθε προοπτική αλιείας. Στη λίμνη υπάρχουν 17 είδη ψαριών και είναι σημαντικός βιότοπος και καταφύγιο για πουλιά.

Εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 127 αιτήσεις φωτοβολταϊκών σταθμών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 5.415,4 MW. Για την λίμνη Πολυφύτου. έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από την ΡΑΕ τρείς αιτήσεις που αφορούν την παραγωγή ενέργειας ισχύος 535 MW και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθµών ισχύος 25, 10 και 500 MW αντίστοιχα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα αφορά την οξυγόνωση του λιμναίου – λιμνάζοντος ύδατος. Ήδη η εξάντληση του οξυγόνου στα παράκτια ύδατα προκαλεί θνησιμότητα και μετανάστευση ψαριών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προκύπτουσες περιοχές που εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό άψυχες είναι γνωστές ως «νεκρές ζώνες».

Το χαμηλό οξυγόνο [το νερό δεν αναπνέει] εμφανίζεται συνήθως κοντά στο βυθό της θάλασσας και δημιουργεί νεκρές ζώνες που επηρεάζουν υδάτινα σώματα από μικρά κανάλια και λιμάνια έως μεγάλες λεκάνες, όπως η Βαλτική Θάλασσα.[1] Στην νεκρή ζώνη της Σουηδίας τοποθετούνται στην θάλασσα ειδικά μηχανήματα ανάδευσης των υδάτων για να οξυγονωθεί ο βυθός, πλήν ματαίως.

Επιπλέον, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πάνελ αφήνουν ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα εξαιρετικά επιβλαβές και σε βάθος χρόνου. Η λίστα με τα συστατικά που απαιτούνται για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών περιλαμβάνει: αρσενικό, βωξίτη, ορυκτά βορίου, κάδμιο, άνθρακα, χαλκό, γάλλιο, ίνδιο, σίδηρο, μολυβδαίνιο, μόλυβδο, φώσφορο, σελήνιο, πυρίτιο, ασήμι, τελλούριο και διοξείδιο τιτανίου. Αυτά εναποθέτονται στο έδαφος και διεισδύουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Στην περίπτωση του Πολυφύτου αυτή η διαρροή γίνεται άμεσα και γρήγορα. Στην πόλη Chuquicamata της Χιλής, όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες χαλκού παγκοσμίως η ζωή έχει μικρή αξία.

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), που δημοσιεύτηκε προ ημερών: «η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τους στο μηδέν απαιτεί την μαζική ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, πολλές από τις οποίες βασίζονται σε κρίσιμα ορυκτά όπως χαλκός, χρώμιο, λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο, γραφίτης, μολυβδαίνιο και σπάνιες γαίες». Όπως είναι γνωστό τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στην κατηγορία των καρκινογόνων και απέχουν Παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί η παραγόμενη ενέργεια πράσινη και ασφαλής. «Για παράδειγμα», επισημαίνεται στην έκθεση, «η ζήτηση λιθίου το 2040 μπορεί να είναι 13 ή 51 φορές υψηλότερη από τα σημερινά επίπεδα, ενώ η ζήτηση σε κοβάλτιο και γραφίτη 6 έως 30 φορές μεγαλύτερη».[2] Η εξόρυξη και η εναπόθεση αυτών των υλικών στο περιβάλλον με την μορφή φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών είναι καταστροφική, ενώ δημιουργείται μια νέα κατηγορία επικίνδυνων αποβλήτων υλικών των ηλιακών συλλεκτών και των ανεμογεννητριών, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την τύχη τους μετά την χρήση τους.

[1] Andrew H.Altieri, Robert J.Diaz, World Seas: an Environmental Evaluation (2nd Edition) Vol. III: Ecological Issues and Environmental Impacts 2019, Dead Zones: Oxygen Depletion in Coastal Ecosystems, Η υποξία έχει σε μεγάλο βαθμό αρνητική, και συχνά καταστροφική επίδραση στην κοινοτική δομή και τη λειτουργία του οικοσυστήματος. Τα υποξικά νερά έχουν συγκεντρώσεις οξυγόνου μικρότερες από 2-3 mg/L. Η υποξία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η αφθονία θρεπτικών ουσιών, κυρίως αζώτου και φωσφόρου, λόγω αλάτων ή αλλαγής της θερμοκρασίας. Το νερό δεν αναπνέει. Τα υπερβολικά θρεπτικά συστατικά μπορούν να ωθήσουν στην υπερανάπτυξη των φυκών και να οδηγήσουν σε ευτροφισμό. Καθώς τα νεκρά φύκια αποσυντίθενται, το οξυγόνο καταναλώνεται, με αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο νερό.

[2] International Energy Agency, World Energy Outlook Special Report https://www.iea.org/reports/the-role-of-critical-minerals-in-clean-energy-transitions/mineral-requirements-for-clean-energy-transitions

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος