Ανοιχτά δεδομένα για την Covid-19 μεταξύ των προσφύγων κόντρα στα fake news

Array

Η ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού διευκόλυνε την καθημερινότητά μας. Είναι ευνόητη λοιπόν η σημασία μίας ψηφιακής πλατφόρμας με στοιχεία για την Covid-19 σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Η Open Data Ref είναι η πρώτη ανοιχτή βάση δεδομένων που συλλέγει στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου μεταξύ των προσφύγων. Μιλώντας στο Ο3 για τη δυνατότητα αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων στο πεδίο των προσφυγικών ροών η νομικός και επιστημονική συνεργάτιδα του πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Εβίκα Καραμαγκιώλη επικεντρώθηκε στον κύριο στόχο της πρωτοβουλίας που είναι τα δεδομένα αυτά να παρουσιάζονται με απτό και κατανοητό τρόπο. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φθάνουν στους πολίτες κατηγοριοποιημένες σε πραγματικό χρόνο μέσα από site όπως αυτό του ΕΟΔΥ. Στόχος είναι να μπορεί να τις αξιοποιήσει η κοινωνία των πολιτών καθώς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση να σχεδιάζουν τις δράσεις ή την πολιτική τους .

Κυρίως όμως, όπως επισημαίνει η κ. Καραμαγκιώλη και όλοι όσοι συνεργάστηκαν για την υλοποίησή της, η ανοιχτή αυτή βάση δεδομένων είναι ένα όπλο εναντίον των ψευδών ειδήσεων, ένα εργαλείο διαφάνειας κόντρα στα fake news και συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση οποιασδήποτε κρίσης και στην αποτροπή της ρητορικής μίσους.

Στόχος των επιστημόνων είναι να επεκτείνουν την πλατφόρμα που ανέπτυξαν και σε άλλους τομείς και πέρα από τη δημόσια υγεία όπως για παράδειγμα το περιβάλλον ή την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη διαχείρισή της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος