Αλλαγές στους μισθούς της εστίασης – Τι λένε οι εργαζόμενοι

Μισθούς από 815 έως 1.017 ευρώ προβλέπει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση της εστίασης, που καλύπτει περίπου 400.000 υπαλλήλους. Εργαζόμενοι του χώρου, θεωρούν την εξέλιξη αυτή ως ένα περαιτέρω κίνητρο για ενασχόληση στον κλάδο, καθώς μπορούν να διεκδικήσουν και να κατοχυρώσουν μεγαλύτερους μισθούς.

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε καφέ και εστιατόρια θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται. Υποστηρίζουν ότι κάνουν μία πολύ απαιτητική δουλειά, η οποία πρέπει να αμείβεται αναλόγως.

“Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι προχώρησε γιατί δουλεύουμε πολλές ώρες και πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους στην εστίαση”, τονίζει εργαζόμενος στην εστίαση.

“Κουραζόμαστε και σίγουρα πρέπει να παίρνουμε περισσότερα χρήματα”, αναφέρει από την πλευρά της άλλη εργαζόμενη.

Η νέα σύμβαση που υπεγράφη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, τη ΓΣΕΒΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς της εστίασης προβλέπει αυξήσεις 10,5% για 2 έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2014.

Ο χαμηλότερος μισθός ανέρχεται στα 815 ευρώ μεικτά, ο υψηλότερος , του αρχιμάγειρα στα 1.017, ευρώ ενώ προστέθηκε και μια επιπλέον κλίμακα του υπαλλήλου γενικών καθηκόντων ο οποίος θα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ.

Στη σύμβαση προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένων εποχικών αναγκών, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τον εργαζόμενο για 6ημερη εργασία, αυτή θα πρέπει να αμείβεται επιπλέον. Για εργασία επιπλέον των 48 ωρών, θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο, συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος