88η ΔΕΘ: Η διασυνδεσιμότητα γερμανικών και ελληνικών δικτύων στο επίκεντρο

Ένα έργο κλειδί, για το οποίο θα αξιοποιήσει στο μέγιστο η χώρα μας το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της είναι αυτό που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Γερμανίας. Το έργο βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ωρίμανσης.

Προϋπόθεση η Ελλάδα να μετατραπεί σε εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας  προς την Γερμανία. Το Green Aegean Interconnector πρόκειται να αποτελέσει τον ενεργειακό διάδρομο προς την Κεντρική Ευρώπη, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ΑΔΜΗΕ το έχει εντάξει στο Προκαταρκτικό Σχέδιο δεκαετούς Ανάπτυξης 2025–2034, ενώ ο προβλεπόμενος χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης τοποθετείται στα τέλη του 2035.

Το καλώδιο θα ξεκινά από την Ήπειρο και θα διασχίζει υποθαλάσσια την Αδριατική έως τα παράλια της Σλοβενίας από όπου θα ξεκινά το χερσαίο τμήμα, που θα διατρέχει την Αυστρία για να καταλήξει στην Νότια Γερμανία. Η αρχική δυναμικότητα του έργου θα είναι 3000 megabat.

Η προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας για το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η κύρια  μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα εξετάσει μεταξύ άλλων τις καμπύλες παραγωγής και κατανάλωσης των ηλεκτρικών συστημάτων των δύο χωρών. Το πρότζεκτ με θέμα «Διασυνδεσιμότητα Γερμανικών και Ελληνικών Δικτύων: Γέφυρες συνεργασίας για ένα βιώσιμο Ευρωπαϊκό μέλλον» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σαρόγλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος