Σχεδιαστικές ατέλειες, λανθασμένοι χειρισμοί και αβλεψίες ήταν οι λόγοι που χτύπησε ο συναγερμός στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986. Η κατάσταση επιδεινώθηκε άμεσα λόγω ελλειμματικής εκπαιδεύσεως του προσωπικού και ανεπάρκειας σε εξοπλισμό. Η έκρηξη και η φωτιά απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα τα πιο επικίνδυνα ραδιενεργά στοιχεία, που κατέστησαν την πόλη κρανίου τόπο. Σύμφωνα με την σοβιετική αντίληψη στο κομμουνιστικό σύστημα όλα λειτουργούσε άψογα, δεν υπήρχαν προβλήματα και λάθη. Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο να αποφύγουν τυχόν συνέπειες απέκρυψαν το γεγονός της έκρηξης. Η Σουηδία πρώτη ενημέρωσε τον κόσμο για την καταστροφή. Η ραδιενεργή βροχή έφτασε έως την Ιρλανδία, ενώ ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο δέχθηκε το κύμα της ραδιενέργειας και υφίσταται έως σήμερα τις συνέπειές της.
Ευτυχώς οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων στον αέρα είναι μη ανιχνεύσιμες πλέον, τονίζει η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, καθηγήτρια πυρηνικής φυσικής στο ΑΠΘ. Οι προσπάθειες των ειδικών επικεντρώνονται στην επιδιόρθωση κατασκευαστικών ατελειών σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον. Τότε στους κατοίκους του Πριπιάτ παρασχέθηκαν γρήγορα ταμπλέτες ιωδίου και απομακρύνθηκαν από την περιοχή μέσα σε 30 ώρες, οπότε οι συνέπειες ήταν περιορισμένες σε αριθμό θυμάτων. Ωστόσο, το μεγάλο πλήγμα υπέστησαν η Λευκορωσία και η Ουκρανία.
Παρά την καταστροφή οι σοβιετικοί συνέχισαν να λειτουργούν τους υπόλοιπους τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου για άλλα 13 χρόνια, λόγω των μεγάλων αναγκών ενέργειας της Ουκρανίας.
Υπάρχουν φίλοι των επικίνδυνων ταξιδιών που επισκέπτονται την περιοχή και κάποια στιγμή η Ουκρανική κυβέρνηση συζήτησε το ενδεχόμενο να επιτρέψει την επανεγκατάσταση πληθυσμού. Η επιστημονική παρέμβαση εμπόδισε τα σχέδια, καθώς στη πόλη – φάντασμα του Πριπιάτ η ραδιενέργεια παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα. Βελτίωση δεν αναμένεται για τα επόμενα 24.000 χρόνια, το διάστημα που χρειάζεται για να μειωθεί η ένταση του πλουτωνίου στο μισό, ενώ το καίσιο χρειάζεται περίπου 300.000 χρόνια.
Το «Κόκκινο Δάσος», γύρω από την πόλη με το έντονο κόκκινο χρώμα του νεκρού πεύκου μαρτυρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
Το ραδιενεργό νέφος απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και έως σήμερα εξακολουθεί να επηρεάζει τις ζωές όλων. Τουλάχιστον 2 δις. άνθρωποι εκτέθηκαν άμεσα στην ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το ατύχημα τότε. Το Τσερνομπίλ στιγματίζει την ζωή των παιδιών που δεν έχουν ακόμη γεννηθεί. Αποσιωπείται μεν αλλά, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές εκθέσεις προϊόντα διατροφής ζωικά και φυτικά προερχόμενα από την Πολωνία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, παρουσιάζουν σημαντικά επίπεδα ραδιενεργών ισοτόπων, αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ.
Οι πυρηνικές καταστροφές δεν είναι συχνές, αλλά οι συνέπειες ενός και μόνο συμβάντος αρκεί για να μολύνει τον πλανήτη για περισσότερο από 50.000. Ανάλογη ήταν η καταστροφή που σημειώθηκε 11 Μαρτίου 2018 στην Φουκουσίμα. Οι συνέπειες της άγγιξαν τις αμερικανικές ακτές και όλη την θάλασσα της Ιαπωνίας. Το αίτημα της Ουκρανίας να συμπεριληφθεί ο σταθμός και τα εγκαταλελειμμένα κτήρια στις τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Κάτι ανάλογο με τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως των ναζί. Μόνο που εκείνοι καταδικάστηκαν και έως σήμερα καταζητούνται και λογοδοτούν.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος