Χρ. Ζερεφός: Τα δύσκολα με την κλιματική αλλαγή είναι μπροστά

Η σχέση του μεγα-καύσωνα που περνάμε, όπως και μιας σειράς ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων που υπήρξαν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα και διεθνώς, με την κλιματική αλλαγή αναλύθηκε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», με καλεσμένο τον ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστο Ζερεφό.

Χρ. Ζερεφός: Τα δύσκολα με την κλιματική αλλαγή είναι μπροστάΟ κ. Ζερεφός, εκτός από ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών, είναι Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας του εν λόγω ιδρύματος και Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Action for Climate Empowerment της UNFCCC.

Στη συζήτηση μαζί του εξετάστηκαν, επίσης, τα ιδιαίτερα προβλήματα που παρουσιάζονται ήδη στην Ελλάδα ή που θα αντιμετωπίσει σύντομα η χώρα μας λόγω κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η ερημοποίηση μέρους της, η σημαντική υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα σε πολλές περιοχές, η αύξηση των ημερών καύσωνα, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές και η αναμενόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε πολλές παράκτιες περιοχές.

Να υπογραμμιστεί πως έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, την οποία συντόνισε ο κ. Ζερεφός, αποτιμά μόνον το οικονομικό κόστος αυτών των αρνητικών μεταβολών σε 700 δισ. ευρώ έως τα τέλη του αιώνα, εφόσον δεν αναληφθούν σημαντικές δράσεις σε εθνικό επίπεδο, πέραν των διεθνών πρωτοβουλιών. Και όπως λέει ο ίδιος «τα δύσκολα με την κλιματική αλλαγή είναι μπροστά μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος