Ζελένσκι προς Μακρόν: «Ποια ταπείνωση των Ρώσων; Μας σκοτώνουν εδώ και 8 χρόνια»

«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά… την ταπείνωση της Ρωσίας. Επί οκτώ χρόνια μας σκοτώνουν. Για τι πράγμα μιλάμε εδώ;», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στη συντάκτρια των Financial Times, Ρούλα Χάλαφ, στο συνέδριο Global Boardroom των FT την Τρίτη.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η απώθηση των ρωσικών δυνάμεων πίσω στις θέσεις που κατείχαν πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου θα ισοδυναμούσε με μια «σοβαρή προσωρινή νίκη» για την Ουκρανία, αλλά η πλήρης κυριαρχία επί του εδάφους της παραμένει ο απώτερος στόχος του.

Ο πόλεμος έχει εισέλθει σε μια φθοροποιό φάση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, το επίκεντρο των μαχών, με τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις πυροβολικού της για να κερδίζει σταδιακά εδάφη. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να χάνει έως και 100 στρατιώτες την ημέρα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τους δυτικούς εταίρους την ταχεία προμήθεια βαρέων όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς για την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων, αλλά έχουν απογοητευτεί από τον αργό ρυθμό των παραδόσεων και τον συνεχιζόμενο φόβο ορισμένων πρωτευουσών να προκαλέσουν ρωσική κλιμάκωση.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «η νίκη πρέπει να επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης». Επέμεινε ωστόσο ότι είναι ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες παρά τις φρικαλεότητες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της 100ήμερης επίθεσης. Κάθε πόλεμος θα πρέπει να τερματιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε.

Ωστόσο, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να γίνουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, διότι δεν υπήρχε «κανένας άλλος για να μιλήσει» εκτός από τον Ρώσο ηγέτη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι ήταν «σπουδαία είδηση» το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέζησε της ψήφου δυσπιστίας από τους συντηρητικούς βουλευτές το βράδυ της Δευτέρας.

«Χαίρομαι που δεν χάσαμε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο», είπε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως έναν από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές του μετά τις αποφάσεις του Τζόνσον από τις αρχές του πολέμου να παρέχει εξελιγμένα όπλα στο Κίεβο και να υποστηρίζει πλήρως τους πολεμικούς του στόχους.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ενώ ορισμένες δυτικές κυρώσεις έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη ρωσική οικονομία, «δεν έχουν επηρεάσει πραγματικά τις ρωσικές θέσεις». Η Μόσχα βρίσκει συνεχώς τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις, πρόσθεσε.

Υποστήριξε επίσης ότι ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις είχαν ήδη κουραστεί από τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αναζητούν τρόπους να αμβλύνουν τον αντίκτυπο για να προστατεύσουν τα δικά τους εμπορικά συμφέροντα.

«Όλοι συμπεριφέρονται σαν κρυπτογράφοι. Υποστηρίζουν την Ουκρανία, αλλά επίσης ελέγχουν τι μπορεί να γίνει για να αποδυναμωθούν οι κυρώσεις ώστε να μην υποφέρουν οι επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σχετικά με τις συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την αποκατάσταση της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ο Ζελένσκι ήταν πρόθυμος να υποστηρίξει την ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου που θα επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, εφόσον δεν θα δοθεί πρόσβαση σε ρωσικά πλοία. Δεν υπάρχει ανάγκη για διάλογο με τη Μόσχα για την επίλυση του αποκλεισμού, δεδομένου ότι η μόνη απειλή για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων προέρχεται από τη Ρωσία, είπε.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει ότι το «ίδιο εθνικό πνεύμα» που είχε ανάψει στην Ουκρανία από την επίθεση της Ρωσίας θα διαρκέσει μετά το τέλος του πολέμου, διότι «θα μας δώσει την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τη χώρα μας και θα μας δώσει την ευκαιρία να γίνουμε ένα μεγάλο έθνος».

Πηγή: Financial Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος