Υπό τη σκιά της Όμικρον – Σε εγρήγορση κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες

Στους ρυθμούς της παραλλαγής Όμικρον ο πλανήτης με την ανησυχία να εντείνεται για το τι μπορεί να σημαίνει η εξάπλωσή της και το αν τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησε σήμερα από τις χώρες μέλη μια «λογική» και «αναλογική» απάντηση στην Όμικρον, καλώντας σε «ηρεμία» απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

«Καταλαβαίνω καλά την ανησυχία όλων των χωρών [που σπεύδουν] να προστατεύσουν τους πολίτες τους εναντίον μιας παραλλαγής την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη πλήρως. Όμως είμαι εξίσου ανήσυχος επειδή πολλές χώρες μέλη εισάγουν γενικά και ωμά μέτρα που δεν βασίζονται σε αποδείξεις ούτε είναι αποτελεσματικά από μόνα τους και που το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν τις ανισότητες”», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε εκπλαγεί από αυτή την εξέλιξη λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτό κάνουν οι ιοί» «Όσο περισσότερο αφήνουμε την πανδημία να παρατείνεται -μη θεραπεύοντας τις ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια ή θέτοντας σε εφαρμογή κοινωνικά μέτρα και μέτρα δημόσιας υγείας με αρμόζοντα και συνεκτικό τρόπο- τόσο περισσότερο δίνουμε στον ιό τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται με τρόπο που δεν μπορούμε ούτε να προβλέψουμε ούτε να σταματήσουμε», υποστήριξε ο δρ Τέντρος.

Ο ίδιος ευχαρίστησε «την Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική που εντόπισαν, αλληλούχησαν και ανέφεραν αυτή την παραλλαγή τόσο γρήγορα», και δήλωσε «βαθιά ανήσυχος για το γεγονός ότι οι χώρες αυτές τιμωρούνται τώρα από άλλες επειδή έκαναν αυτό που έπρεπε».

Τα 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα με Όμικρον μέχρι στιγμής στην Ευρώπη εμφάνισαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά αφορούν μικρότερες ηλικίες. Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι το νέο στέλεχος υπήρχε στη χώρα από τις 19 Νοεμβρίου, δηλαδή σχεδόν μία εβδομάδα πριν φτάσουν δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική με τα 14 κρούσματα.

Υπό τη σκιά της Όμικρον – Σε εγρήγορση κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Mητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 – Πρόστιμο 100€ μηνιαίως

Στη σκιά της νέας παραλλαγής του κορονοϊού που κάνει την εμφάνισή της με ταχείς ρυθμούς σε διάφορες χώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.  Όποιος, -άνω των 60- δεν θα προχωρήσει έστω σε προγραμματισμό του πρώτου εμβολιαστικού τους ραντεβού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα τού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100€ κάθε μήνα. Επίσης, ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.

«Σαμποτέρ του εμβολιασμού» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι με αυτά τα μέτρα «αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση της προσπάθειας και της εμβολιαστικής κάλυψης θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν».

Σήμερα στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.486 νέα κρούσματα, 88 θανάτους και 664 διασωληνωμένους εκ των οποίων οι 532 (80.12%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

«Το χάπι της Pfizer για την Covid-19 δεν θα επηρεαστεί από αυτό το νέο στέλεχος»

Στην εκτίμηση ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ μιλώντας στους Financial Times. Ο ίδιος και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες πρoτού οι φαρμακευτικές εταιρείες κατασκευάσουν νέα εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές σε μεγάλη κλίμακα.

Τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, τόνισε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ.  «Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μία μετάλλαξη που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση», ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό προς το παρόν εάν αυτό θα συνεχιστεί με την μετάλλαξη Όμικρον κι ότι θα χρειαστεί να γίνει μία διαδικασία, η «διασταυρούμενη εξουδετέρωση εμβολίων», η οποία χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες. «Είναι έλεγχος στο εργαστήριο για να δούμε εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον της νέας μετάλλαξης», επισήμανε ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ενηλίκων.

Ετοιμότητα για «εμβόλιο για τη νέα παραλλαγή σε 100 μέρες αν χρειαστεί» εξέφρασε εκ νέου ο Άλμπερτ Μπουρλά. Ακόμη και αν σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία Moderna, στην παρούσα φάση, είναι πιθανόν τα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του στελέχους Όμικρον, ο επικεφαλής της Pfizer επανέλαβε πως ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την κάθε νέα παραλλαγή του ιού, παραμένει ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον ίδιο το χάπι της Pfizer για την Covid-19 δεν θα επηρεαστεί από αυτό το νέο στέλεχος.

«Είτε πρόκειται για το στέλεχος «Δέλτα» είτε για το «Ομικρον», η προστασία παρέχεται με εμβόλιο, δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Φάουτσι.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή σύσταση του CDC για την τρίτη δόση, αλλά και η έγκριση του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων FDA για ενισχυτική δόση από τα 16, καθώς και η απόφαση της Βρετανίας να κατεβάσει το όριο της ενισχυτικής δόσης από τα 18 έτη.

Κλείνουν εκθέσεις σε Μουσεία ευρωπαϊκών χωρών λόγω νέου lockdown

Με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να μπαίνουν για άλλη μια φορά σε lockdown για τον περιορισμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, τα Μουσεία κλείνουν και εκθέσεις – υπερπαραγωγές δεν είναι πλέον επισκέψιμες.

Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης (Kunsthistorisches) της Βιέννης, για παράδειγμα, χρειάστηκε να αποκλείσει το κοινό από μεγάλη έκθεση για τον Τιτσιάνο, καθώς στην Αυστρία είναι σε ισχύ μέτρα lockdown μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Στο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Σαξονίας έως τις 12 Δεκεμβρίου θα ισχύουν μέτρα μέτρα lockdown με αποτέλεσμα η έκθεση «Vermeer» για τον Ολλανδό ζωγράφο Γιοχάνες Βερμέερ, στην Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων (Gemäldegalerie Alte Meister) της Δρέσδης να ματαιωθεί. Είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου αλλά δεν μπορεί να παραταθεί καθώς θα μεταφερθεί στην Ιαπωνία.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος