Ξυλογλυπτική αγιογραφία στον κορμό ενός δένδρου

Στον κορμό ενός δένδρου, γερασμένου από τα χρόνια και ημιθανούς από τις ασθένειες, η σκαλισμένη και ζωγραφισμένη μορφή του Αγίου Νικάνορα αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους της Κοζάνης.

Ο όσιος Νικάνωρας παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ζωή των κατοίκων. Σύμφωνα με την παράδοση τιμάται από τους Κοζανίτες γιατί λέγεται ότι έσωσε τον πληθυσμό από την πανδημία που έπληξε την περιοχή το 1918.

Ο Δημήτρης Παναγιώτου, ξυλογλύπτης είναι γνωστός ως Λυγερεύς, καθώς κατάγεται από την Λυγερή Κοζάνης. Με την ξυλογλυπτική άρχισε να ασχολείται το 2000 και  έργα του κοσμούν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Ο κ. Παναγιώτου αποτύπωσε την μορφή του αγίου επάνω στον κορμό ενός δένδρου, που βρίσκεται έξω από τον ομώνυμο ναό, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια τέχνη που δεν υπήρχε στο Βυζάντιο, όπου κυριαρχούσε η αγιογραφία και τα ψηφιδωτά. Στην προσπάθεια του να διασώσει το δένδρο, ο κ. Παναγιώτου σχεδίασε και σκάλισε επάνω στον πληγωμένο και άρρωστο κορμό ενός δένδρου την μορφή του Αγίου Νικάνορα.

Μέσω των εικόνων εκφράζει τον σεβασμό και την αγάπη του για την θρησκευτική παράδοση, καταβάλλοντας εργώδεις προσπάθειες για την ολοκλήρωση κάθε ενός γλυπτού.

Για την ιστορία σημειώνεται ότι η αναφερόμενη ως πανώλη ήταν η Ισπανική γρίπη που ενέσκηψε στα τέλη του Α΄Π.Π.. Το 1918 στην Κοζάνη είχαν καταγραφεί αρκετοί νεκροί, θύματα της πανδημίας, περίπου 171, αλλά η νόσος δεν πήρε έκταση λόγω των μέτρων υγιεινής που είχαν ακολουθηθεί και ενός φαρμάκου από την Βιέννη, που χρησιμοποιήθηκε στην χώρα από τον κοζανίτη γιατρό Ιωάννη Δελιβάνη. Το γεγονός της εξάλειψης της πανδημίας αποδόθηκε στα Ιερά λείψανα του Οσίου Νικάνορα, που έφεραν οι κάτοικοι από το μοναστήρι της Ζάμπορδας και η ιστορία έγινε παράδοση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος