Χ. Χατζηεμμανουήλ στο Πρώτο για την απόφαση του Ρίσι Σούνακ για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία (audio)

Το τι σημαίνει η απόφαση, η κίνηση του συντηρητικού Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία, κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, Kαθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Χατζηεμμανουήλ στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο «θα μπορούσε να κάνει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο, διότι εξαντλείται η κυβερνητική θητεία. Αυτή τη στιγμή, «εξέπληξε», διότι αποφάσισε να τις κάνει στις 4 Ιουλίου τις εκλογές, ενώ οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα τις κάνει τον Νοέμβριο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να φανούν ενδεχομένως κάποια ίχνη οικονομικής βελτίωσης με την πτώση του πληθωρισμού και ενδεχομένως κάποια σημάδια ανάπτυξης. Αλλά προφανώς η κατάσταση η κυβερνητική ήταν τέτοια που δεν του το επέτρεψε. Η αποσύνθεση, αν θέλετε, του κυβερνητικού του σχήματος τον οδήγησε στο να κάνει νωρίτερα το απονενοημένο διάβημα και να πάει τώρα σε εκλογές».

«Αν έδινε στον εαυτό του ένα διάστημα να καταπραϋνθεί η κοινή γνώμη, ενδεχομένως να ήταν καλύτερα τα εκλογικά αποτέλεσμα για αυτόν» επισήμανε εν συνεχεία, ο κ. Χατζηεμμανουήλ.

Και πρόσθεσε «αλλά ποιος ξέρει; Αυτά όλα είναι εικασίες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πριν από δυο εβδομάδες οι Συντηρητικοί υπέστησαν μια συντριπτική ήττα σε τοπικές εκλογές. Στην Αγγλία δεν γίνονται όλες οι τοπικές εκλογές μαζί. Συνεπώς κάθε χρόνο, κάθε Μάιο γίνονται εκλογές σε συγκεκριμένες περιοχές και πλέον υπάρχουν και πολλές περιοχές οι οποίες είναι οργανωμένες σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν σαν «μεγαλύτερης κλίμακας» δήμοι. Και από όλες τις αναμετρήσεις που έγιναν πριν από δύο εβδομάδες φάνηκε ότι: πρώτον, αυτό που είχαν κατορθώσει με το Brexit οι συντηρητικοί, δηλαδή να κατακτήσουν σημαντικές περιοχές στην καρδιά του παραδοσιακού χώρου των Εργατικών, δηλαδή στη Βόρεια Αγγλία, τις χάνουν. Μπορεί να μην ωφελούνται ριζικά οι Εργατικοί, αλλά συντρίβονται οι Τόρις, τόσο για το ότι μετακινείται κόσμος ακόμα πιο δεξιά, όσο και επειδή χάνουν προς όλες τις κατευθύνσεις και συνεπώς αυτό που θεωρούσαν ως καινούργιο τους στρατηγικό πλεονέκτημα το χάνουν και ταυτόχρονα τα γενικότερα αποτελέσματα ήταν εξευτελιστικά, με την εξαίρεση ενός και μόνο δήμου, όπου τα προσωπικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου τους, ήταν αυτά που διέσωσαν την κατάσταση».

Έπειτα, σχετικά με το αν οι Τόρις θα οδηγηθούν στις εκλογές με τον Ρίσι Σούνακ ως επικεφαλή ή αν στη διαδρομή που δεν είναι και μεγάλη, (τον πολιτικό χρόνο δηλαδή, ο οποίος δεν είναι και πολύς) ενδέχεται να δούμε να προχωρούν και σε άλλου είδους κινήσεις, ο κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ τόνισε «προσωπικώς το αποκλείω. Εχθές το βράδυ έγραφαν τα Μέσα και κάποια sites τα οποία εκφράζουν το εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος, ότι μαζεύονται κάποιες απεγνωσμένες υπογραφές για να πάνε σε εκλογή νέου πρωθυπουργού εδώ και τώρα και συνεπώς να αποτρέψουν τις άμεσες εκλογές. Αλλά αυτά, όμως, να ξέρετε, είναι κάπως γελοία όταν έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές. Το ότι μπορεί για μια εβδομάδα ακόμη τελικώς να υπάρχει δυνατότητα να αλλάξεις πρωθυπουργό και να προχωρήσεις στη συντριβή σου 6 μήνες αργότερα, δεν είναι κάτι. Ήδη μιλάμε για μια κατάσταση απόλυτης αποσύνθεσης, αν μου επιτρέπετε, διότι κέρδισαν εντυπωσιακά τις εκλογές με τον Τζόνσον πριν από πολύ λίγα χρόνια. Οι Συντηρητικοί και έπειτα είχαν μια καταιγιστική σειρά από γεγονότα τα οποία τους απαξίωσαν ως κυβέρνηση με την αλλαγή (…)».

Τέλος, ερωτηθείς να σχολιάσει το κόμμα των Εργατικών, ο κ. Χατζηεμμανουήλ είπε «θεωρείστε το κυνικό, αλλά αυτό το ότι ψηφίζεται κάποιος διότι έχει ένα συνολικό όραμα αναδιαμόρφωσης όλης της κοινωνίας, εγώ το ακούω με μεγάλη καχυποψία». Όσο για το εάν έχουν όραμα οι Εργατικοί σημείωσε «εγώ σας λέω ότι δεν έχουν κανένα όραμα (…). Αν υπήρχε ένα όραμα, όπως είχε στις προηγούμενες εκλογές του ο Κόρμπιν, ενδεχομένως αυτό να λειτουργούσε και εναντίον των Συντηρητικών, αλλά υπέρ των κριτικών (…). Όσον αφορά τον Στάρμερ, είναι αρκετά επιφυλακτικός πολιτικός. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όχι απλώς κινείται στο κέντρο, αλλά προσπαθεί να εκτονώσει οτιδήποτε. Κινείται με μεγάλη προσοχή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος