Τη βίαιη εισβολή κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή της Αθήνας με αποτέλεσμα ένας διδακτορικός φοιτητής να τραυματιστεί σοβαρά αλλά και το τι γίνεται με τα Πανεπιστήμια στη Βρετανία κλήθηκε να σχολιάσει στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Χαρίδημος Τσούκας, καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Warwick.
Πρωτόγονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα – Σε άλλες χώρες τα ζητήματα αυτά της βίας έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες – Είναι ένας δείκτης θεσμικής υστέρησης και υπολείμματα της μεταπολίτευσης
Το παραπάνω υπογράμμισε αρχικά ο κ. Τσούκας στον Θάνο Σιαφάκα και συμπλήρωσε «Στην Κύπρο δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Εγώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είμαι 16 χρόνια καθηγητής. Ούτε μία φορά δεν είχαμε φαινόμενα τραμπουκισμού. Αυτό από μόνο του είναι αξιοπρόσεκτο διότι, στην κυπριακή κοινωνία, στα πανεπιστήμια δεν έχουμε φαινόμενα βίας. Θεωρώ ότι η εξήγηση στο φαινόμενο αυτό έχει να κάνει με την πολιτική κουλτούρα και τις κοινωνικές αξίες που αναπτύσσονται σε μια κοινωνία. Στην Ελλάδα, ένα από τα κληροδοτήματα της μεταπολίτευσης είναι η αποδοχή της βίας ως τρόπο διευθέτησης διαφορών (…). Από προσωπική εμπειρία επειδή συνεργάζομαι με βρετανικά πανεπιστήμια, 35 χρόνια από το 1990 που πρώτη φορά διορίστηκα λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, ούτε μία φορά στη ζωή μου δεν έχω συναντήσει φαινόμενα βίας τύπου νομικής που είδαμε εχθές. Μπορεί να είχαμε καμιά φορά με το Παλαιστινιακό, φαινόμενα καταλήψεων, αλλά μιας ημέρας και αυτό σας λέω σε διάρκεια 35 ετών, αλλά όχι όμως, βίας, ωμής, απροκάλυπτης, τραμπούκικης, άνευ λόγου και αιτίας. Αυτά είναι απολύτως πρωτόγονα. Και ξαφνικά νιώθω πολλές φορές στην Ελλάδα ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα του 19ου αιώνα, ενώ βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα (…). Δεν θα έπρεπε λοιπόν, να κάνουμε το άλμα και να μην μας απασχολούν θέματα απροκάλυπτης βίας, όπως είδαμε χθες στη Νομική; Κι όμως, αυτό είναι μέγεθος θεσμικής υστέρησης (…)».
Βρετανικά Πανεπιστήμια: Όχι μόνο κάρτες εισόδου αλλά και κάρτες από αίθουσα σε αίθουσα
Και πρόσθεσε σημειώνοντας χαρακτηριστικά το εξής «Βεβαίως και έχουμε κάρτα εισόδου και στο τμήμα μου λόγου χάριν, έχω, κατά τη διάρκεια όμως, της ημέρας δεν υπάρχει, διότι, ξαναλέω δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Αλλά όμως, από μία ώρα και μετά πρέπει να έχεις κάρτα. Στο Warwick, για παράδειγμα και σε άλλα βρετανικά πανεπιστήμια που ξέρω, αν δεν έχεις κάρτα δεν μπορείς να μπεις στο πανεπιστήμιο (…). Δηλαδή, η πρακτική της ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια είναι τόσο εμπεδωμένη που δεν αμφισβητείται πλέον. Ας πούμε στο Warwick δεν μπορείς να πας από μια αίθουσα σε μια άλλη, σε ένα αμφιθέατρο, αν δεν έχεις την κάρτα».
Το κάνω «ντου» στα Πανεπιστήμια είναι ένα κοινωνικό και πολιτισμικό πρόβλημα στην Ελλάδα – Αντανακλά σε αξίες μεταπολιτευτικού χαρακτήρα που πρέπει να αλλάξουν
«Η γενική αρχή είναι ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Αυτό σημαίνει να εγκατασταθούν συστήματα με τα οποία θα μπαίνουν οι φοιτητές με ελεγχόμενο τρόπο. Αυτό απαιτεί δύο πράγματα: πρώτον, θα πρέπει η κυβέρνηση να διαθέσει πόρους στα πανεπιστήμια και δεύτερον, τα πανεπιστήμια να έχουν τα κότσια να το εφαρμόσουν αυτό (…). Το κάνω «ντου» στα Πανεπιστήμια είναι ένα κοινωνικό και πολιτισμικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Και αυτό έχει να κάνει με το φαινόμενο της ανοχής. Είναι δύο πράγματα: Πρώτον, δεν μπορεί σε ένα δωμάτιο του σπιτιού μου να μπει κάποιος τρίτος και να το καταλάβει. Θα πρέπει να ενεργήσω δεόντως με βάση το νόμο και να του κάνω έξωση. Αυτό αφορά το θεσμικό κομμάτι. Και δεύτερον το αξιακό κομμάτι το οποίο έχει να κάνει ακριβώς με την ανοχή την οποία πολιτικά και κοινωνικά επιδεικνύουμε απέναντι στη βία. Και αυτό αντανακλά σε αξίες μεταπολιτευτικού χαρακτήρα (…). Η μεταπολίτευση είναι ότι καλύτερο συνέβη στη χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια. Δεν το συζητάω αυτό, όμως, θέλω να είμαι ανοιχτόμυαλος, συγχρόνως για να μπορώ να βλέπω και τις όποιες δυσλειτουργίες της. Μία δυσλειτουργία της μεταπολίτευσης είναι ακριβώς η νομιμοποίηση της βίας και της υπονόμευσης του κύρους του δασκάλου, τα οποία και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε (…)».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος