Βρέθηκε νέα τρύπα του όζοντος: Είναι από τη δεκαετία του 1980 και επτά φορές μεγαλύτερη από της Ανταρκτικής

Array

Μια νέα τρύπα στο στρώμα του όζοντος εντοπίστηκε πάνω από τις τροπικές περιοχές της Γης και παραμένει ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη, είναι «μια μεγάλη παγκόσμια ανησυχία».

Σύμφωνα με τους κλιματολόγους, που συνήθως είναι σε θέση να προβλέψουν τέτοια φαινόμενα, η τρύπα πιστεύεται ότι ήταν ανοιχτή από τη δεκαετία του 1980.

Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος στις τροπικές περιοχές ανακαλύφθηκε χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δεδομένων παρατήρησης και ηλεκτρονικών μοντέλων αντίδρασης που οδηγούνται από κοσμικές ακτίνες, τα οποία μαζί ανακάλυψαν φυσικούς μηχανισμούς πάνω από τους τροπικούς που αντανακλούν τις συνθήκες στην τρύπα του όζοντος στον πόλο.

Οι τρύπες του όζοντος ορίζονται ως μια περιοχή όπου η απώλεια Ο3 (τριοξυγόνου, ένα ανόργανο μόριο) είναι τουλάχιστον 25% υψηλότερη από αυτή που παρατηρείται στη γύρω ατμόσφαιρα. Αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία επειδή αυξάνουν το επίπεδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης, η έκθεση στην οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, μεταξύ άλλων καταστάσεων υγείας, γράφει το IFL Science.

Αυτή η τελευταία τρύπα του όζοντος, που αναφέρεται στο περιοδικό AIP Advances, λέγεται ότι είναι επτά φορές μεγαλύτερη από την τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική. Βρίσκεται πάνω από τις τροπικές περιοχές, εκθέτει μεγάλο όγκο του παγκόσμιου πληθυσμού σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών.

«Οι τροπικοί αποτελούν το ήμισυ της επιφάνειας του πλανήτη και φιλοξενούν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού», δήλωσε ο Qing-Bin Lu, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Waterloo και συντάκτης της εργασίας. «Η ύπαρξη της τρύπας στους τροπικούς μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία παγκοσμίως».

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι επιστήμονες είχαν επίγνωση του ρόλου των βιομηχανικών χημικών ουσιών ανθρώπινης προέλευσης στην καταστροφή της στιβάδας του όζοντος.

Ως εκ τούτου, χημικές ουσίες όπως οι χλωροφθοράνθρακες (CFC, ο κύριος ένοχος) έχουν απαγορευτεί. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις τους στο στρώμα του όζοντος φαίνεται να έχουν διαρκέσει.

Η τρύπα πάνω από τους τροπικούς διαφέρει από αυτή πάνω από την Ανταρκτική όχι μόνο από το τεράστιο μέγεθός της, αλλά και από την εποχιακή αντίστασή της. Η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής έχει εποχιακό κύκλο, χάνοντας το περισσότερο Ο3 τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αλλά ανακάμπτει αργότερα πριν αρχίσει ξανά ο κύκλος.

Αντίθετα, η τρύπα του όζοντος στις τροπικές περιοχές ανθίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια των εποχών, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται κάτω από αυτήν κινδυνεύουν να εκτεθούν σε υψηλότερα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Η μείωση της στιβάδας του όζοντος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία στο επίπεδο του εδάφους, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και καταρράκτη στους ανθρώπους, καθώς και να αποδυναμώσει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσει τη γεωργική παραγωγικότητα και να επηρεάσει αρνητικά τους υδρόβιους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα. », είπε ο Lou .

«Η ανακάλυψη απαιτεί συνεχή προσεκτική έρευνα για την καταστροφή του όζοντος, την αλλοιωμένη ακτινοβολία UV, τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τα οικοσυστήματα των τροπικών περιοχών».

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος