Βρετανία: υποχρεωτική αλλαγή στην θέρμανση για όλα τα κτίρια έως το 2035 – αντιδράσεις για το κόστος στα νοικοκυριά

Μέχρι το 2035 όλα τα νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά αντικαταστήσει τους λέβητες φυσικού αερίου με αντλίες θερμότητας. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίδομα £5000 από τον ερχόμενο Απρίλιο για την αντικατάσταση που θα γίνει σταδιακά.

Αναφερόμενος στον θεό των ανέμων Αίολο, o Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε το πρόγραμμα του για την μετάβαση της χώρας στην πράσινη κατανάλωση ενέργειας. 

Η θέρμανση κτιρίων αντιπροσωπεύει το 21% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Μόνο 90.000 νοικοκυριά θα λάβουν αρχικά το επίδομα για το κόστος αφαίρεσης των λεβήτων αερίου με προοπτική βοήθειας κατόπιν από τις τοπικές διοικήσεις και τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι λέβητες φυσικού αερίου εκπέμπουν άνθρακα και θερμαίνουν σήμερα περισσότερα από τα τρία τέταρτα των σπιτιών.

Οι αντλίες θερμότητας χαμηλών εκπομπών άνθρακα αντλούν ζέστη από τον αέρα, το έδαφος ή το νερό, και κοστίζουν μεταξύ 6.000 και 18.000 λιρών, ανάλογα με τον τύπο τους και το μέγεθος ενός ακινήτου. 

“Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται και το κόστος πέφτει κατακόρυφα την επόμενη δεκαετία, αναμένουμε ότι τα συστήματα θέρμανσης χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα γίνουν η προφανής, προσιτή επιλογή για τους καταναλωτές”, δήλωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας και Ενέργειας Κουάσι Κουαρτένγκ.

Η επιδότηση για την σταδιακή αντικατάσταση θέρμανσης κτιρίων αποτελεί  μέρος ενός σχεδίου 3,9 δισ. λιρών για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. 

Το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το ποσό θα διατεθεί για την αλλαγή στα δημόσια κτίρια, παράλληλα με μόνωση σε οικήματα κοινωνικής ωφέλειας και σπίτια ακατάλληλα για αντλίες θερμότητας. 

Επικρίσεις για το κόστος στα νοικοκυριά εν μέσω αυξήσεων

Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν ότι η επιδότηση της αντλίας θερμότητας περιορίζεται σε 90.000 σπίτια το πολύ για τρία χρόνια. Η περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace λέει ότι η στρατηγική περιέχει “μη φιλόδοξες πολιτικές και ανεπαρκή χρηματοδότηση”. 

Ο σκιώδης υπουργός επιχειρήσεων Εντ Μίλιμπαντ περιγράφει το σχέδιο της κυβέρνησης ως “πενιχρό, φιλόδοξο και εντελώς ανεπαρκές”, σε σύγκριση με τη δέσμευση των Εργατικών για 6 δις λίρες το χρόνο για μόνωση και θέρμανση χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 

Η βουλευτής Βέρα Χόμπχαους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών χαρακτήρισε την ανακοίνωση της κυβέρνησης “κλωτσιά στα δόντια για εκατομμύρια οικογένειες που αντιμετωπίζουν τις εκρήξεις τιμών στο αέριο θέρμανσης αυτό τον χειμώνα”.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος