Βρετανία: Το τεράστιο οικονομικό κόστος εμπόδιο στην δράση για την κλιματική αλλαγή

Ανταπόκριση από το Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη

Λίγους μήνες πριν φιλοξενήσει την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής COP26 για το κλίμα, το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί για επείγουσα παγκόσμια δράση καθώς η έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα για την κλιματική αλλαγή, συμπεραίνει ότι ο πλανήτης έχει θερμανθεί περισσότερο από ότι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η σημερινή διακυβερνητική έκθεση καθιστά σαφές ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική για τη διασφάλιση του μέλλοντος του πλανήτη μας. 

“Γνωρίζουμε”, είπε ο κος Τζόνσον, “τι πρέπει να γίνει για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη – να μπει ο άνθρακας στην ιστορία, να γίνει η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, να προστατευτεί η φύση και να  προωθηθούν οι κλιματικές χρηματοδοτήσεις στις χώρες στην πρώτη γραμμή.

Ελπίζω ότι η σημερινή έκθεση της IPCC θα είναι μια κλήση αφύπνισης για τον κόσμο να αναλάβει δράση τώρα, πριν συναντηθούμε στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής COP26.”

Την ημέρα δημοσίευσης της πολυαναμενόμενης έκθεσης του IPCC για την κλιματική αλλαγή η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επενδύσεις 260 εκατομμυρίων στερλινών ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών επόμενης γενιάς.

“Μάχη” για το κόστος της πράσινης μετάβασης

Ωστόσο ο κος Τζόνσον φαίνεται ότι βρίσκεται σε “μάχη” με το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη χρηματοδότηση φιλόδοξων σχεδίων για μείωση των εκπομπών κατά 78% πριν από το 2035.

 Δημιουργείται μια νέα ομάδα υποστήριξης από Συντηρητικούς βουλευτές που είναι δυσαρεστημένοι από το πιθανό πολιτικό κόστος της απόσυρσης των οχημάτων βενζίνης και ντίζελ και της απεξάρτησης των κατοικιών από τον άνθρακα αυτή τη δεκαετία, και οι οποίοι θέλουν να αμφισβητήσουν την πολιτική αυτή από το νούμερο 10.

Μια πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών προειδοποίησε ότι το ένα τρίτο των Βρετανών αυτοκινητιστών – περίπου 10 εκατομμύρια νοικοκυριά – δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Κίνητρα για μετάβαση σε πράσινο τρόπο ζωής σημαίνει για το υπουργείο οικονομικών περισσότερες δαπάνες, ταυτόχρονα με το τεράστιο κόστος εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της επικείμενης μεγάλη συνόδου για το κλίμα, COP26 στη Γλασκώβη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος