Βρετανία -Εξεταστική για Covid: Ο Τζόνσον παρακάμπτει το Υπουργικό συμβούλιο και δίνει τα μηνύματα απευθείας στην έρευνα

Η μία ανατροπή ακολουθεί την άλλη στο σίριαλ με τα μηνύματα του πρώην πρωθυπουργού καθώς σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να παραδώσει «όλα τα μη λογοκριμένα μηνύματα WhatsApp» στην έρευνα για τον Covid –19 συμπεριλαμβανομένων των περιεχομένων από ένα παλιό τηλέφωνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός έτσι παρακάμπτει την κυβέρνηση που προσπαθεί να σταματήσει την παράδοση του υλικού μέσω δικαστικού ελέγχου, όπως ανακοινώθηκε χτες (Πέμπτη 1 Ιουνίου) με τη λήξη της προθεσμίας.

Προηγήθηκε μια πρωτοφανής ανταλλαγή δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου και της επίσημης έρευνας για την πανδημία (που διέταξε η ίδια η κυβέρνηση).

Το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τα μη λογοκριμένα μηνύματα της εφαρμογής WhatsApp καθώς και τα ημερολόγια του πρώην πρωθυπουργού, ως «αναμφισβήτητα άσχετα».

Η επιστολή Τζόνσον

Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον, σε μία πρωτοφανή εξέλιξη της υπόθεσης, έγραψε επιστολή στην Βαρόνη Χάλετ όπου γράφει: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος» για την έρευνα να δει το υλικό.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να λάβει νομικά μέτρα. Δεν ήταν δική μου απόφαση να το κάνω.

«Αν και κατανοώ τη θέση της κυβέρνησης, δεν είμαι διατεθειμένος να αφήσω το υλικό μου να γίνει δοκιμαστική περίπτωση για άλλους, όταν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος να το δει η έρευνα.

“Ως εκ τούτου, παρέχω το υλικό απευθείας στο αίτημα σας σήμερα σε μη λογοκριμένη μορφή.”

Ανησυχία υπήρχε για ένα προηγούμενο κινητό τηλέφωνο που είχε ο Τζόνσον και το οποίο του είχε ζητηθεί να το κλείσει το 2021 για λόγους ασφαλείας στη μέση της πανδημίας, καθώς προέκυψε ότι ο αριθμός του ήταν δημόσια διαθέσιμος στο διαδίκτυο για 15 χρόνια.

Στην επιστολή του προς την επικεφαλής της έρευνας ο Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να το παραδώσει, προσθέτοντας: «Θα ήθελα να κάνω το ίδιο με οποιοδήποτε υλικό μπορεί να υπάρχει σε ένα παλιό τηλέφωνο στο οποίο μου είχαν πει προηγουμένως ότι δεν μπορώ πλέον να έχω πρόσβαση με ασφάλεια.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματος σας, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε αυτή τη συμβουλή, η οποία προήλθε από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Έχω ζητήσει βοήθεια από το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου ώστε να το ενεργοποιήσω με ασφάλεια, και έτσι να αναζητήσω όλο το σχετικό υλικό. Προτείνω να παραδώσω όλο αυτό το υλικό απευθείας σε εσάς.”

Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι θα ζητήσει τα μη λογοκριμένα σημειωματάρια του από το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου και θα τα παραδώσει και αυτά με την έρευνα για τον Covid εάν η κυβέρνηση αρνηθεί να το κάνει.

Σε επιστολή προς την έρευνα, το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου είπε ότι άσκησε «με λύπη» την προσφυγή σε δικαστική ενέργεια και υποσχέθηκε να «συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον καθορισμό του εν λόγω δικαιοδοτικού ζητήματος από τα δικαστήρια “.

Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης του Σουνάκ και της έρευνας έχει προκαλέσει κατηγορίες για «συγκάλυψη».

Η Άντζελα Ράινερ, αναπληρώτρια αρχηγός των Εργατικών δήλωσε: «Ενώ η υπόλοιπη χώρα επικεντρώνεται στην κρίση του κόστους ζωής, ο Ρίσι Σούνακ αποσπάται απελπιστικά με νομικά τεχνάσματα για να εμποδίσει την Έρευνα για τον Covid σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποκρύψει στοιχεία.»

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος