Βρετανία: Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος

Σύμφωνα με την Cancer Research UK, τα συνολικά περιστατικά καρκίνου του δέρματος έχουν φτάσει τα 17.545 ετησίως- το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη των αρχείων.

Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά μελανώματος στη Βρετανία τα οποία προβλέπεται να αυξηθούν κατά περίπου 50% έως το 2040. Σύμφωνα με την Cancer Research UK, τα συνολικά περιστατικά καρκίνου του δέρματος έχουν φτάσει τα 17.545 ετησίως– το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη των αρχείων- και μέχρι το 2040 θα διαγιγνώσκονται 26.531 νέες περιπτώσεις ετησίως.

Η φιλανθρωπική οργάνωση επισήμανε επίσης ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των περιστατικών μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 55 και άνω, την οποία αποδίδει στην «έκρηξη των φθηνών πακέτων διακοπών που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960». Τα ποσοστά των κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν αυξηθεί κατά 195% από τη δεκαετία του 1990. Μεταξύ 1993 και 1995, 21,3 άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω διαγνώστηκαν με μελάνωμα σε κάθε 100.000. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 62,9 περιπτώσεις ανά 100.000 το 2017-2019.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των διαγνώσεων, οι θάνατοι μειώνονται, γεγονός που αποδίδεται στην έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία.

«Η νέα μας ανάλυση παρουσιάζει μια μικτή εικόνα για τους ασθενείς με καρκίνο και το προσωπικό που τους φροντίζει», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Cancer Research UK, Μισέλ Μίτσελ. «Ενώ είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος νωρίτερα και τα ποσοστά επιβίωσης βελτιώνονται, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα περιστατικά θα μπορούσαν να εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια», είπε.

«Το μελάνωμα είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο και γνωρίζουμε ότι το 86% των περιστατικών καρκίνου του δέρματος θα μπορούσε να προληφθεί. Είναι σημαντικό να προσέχετε στον ήλιο και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στο δέρμα σας. Δεν είναι μόνο οι αλλαγές σε μια ελιά που είναι ύποπτες, θα μπορούσε να είναι μια πληγή που δεν επουλώνεται ή οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή σε μια περιοχή του δέρματός σας. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να κάνει τη διαφορά», τόνισε η Μίτσελ.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Ντόροθι Μπένετ, καθηγήτρια κυτταρικής βιολογίας στο Νοσοκομείο St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, δήλωσε: «Η συγκεκριμένη σύνδεση με τα φθηνά οργανωμένα πακέτα διακοπών είναι θεωρητική, αλλά εύλογη, καθώς εξηγεί την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης μελανώματος στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Η επιστήμονας αναφέρθηκε και στη χρήση των σολάριουμ.

«Η χρήση των σολάριουμ είναι ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος, οπότε αυτή η μόδα είναι ένας άλλος πιθανός λόγος για τη συνολική αύξηση των περιστατικών», κατέληξε η επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος