Βρετανία-Brexit: Ήττα για την κυβέρνηση Τζόνσον (video)

Υπερψηφίστηκε με 328 ψήφους υπέρ και 301 κατά η νομοθετική πρόταση που στήριξε η συμμαχία βουλευτών της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις για την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου. Κατά

Ο έλεγχος της κοινοβουλευτικής ατζέντας περνά στην αντιπολίτευση και στους αντάρτες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για να συζητήσουν και κατόπιν να ψηφίσουν την Τετάρτη επί της νομοθετικά δεσμευτικής πρότασης που προβλέπει την αποφυγή ενός άτακτου Brexit, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της εξόδου από την ΕΕ έως τις 31 Ιανουαρίου 2020 εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον αντέδρασε λέγοντας ότι η απόφαση αυτή, που σημαίνει πως το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση, και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε ο,τιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου. Ο Κόρμπιν αν και νωρίτερα άφηνε να εννοηθεί ότι οι Εργατικοί μπορεί να στηρίξουν την προκήρυξη εκλογών, πλέον δηλώνει ότι θέλει πρώτα να εξασφαλίσει μια παράταση για το Brexit.   

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC, oι 21 βουλευτές της συμπολίτευσης, των Συντηρητικών, οι οποίοι εναντιώθηκαν στη γραμμή της κυβέρνησης και ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί το no-deal Brexit αποπέμπονται από τις τάξεις του κόμματος. Μεταξύ αυτών ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς – ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί μια τρίωρη θυελλώδης συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας η βρετανική κυβέρνηση απώλεσε την οριακή πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

Προς το παρόν η ΕΕ δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας σε σχόλιο του υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διευκρινίσει ότι εάν κληθούν να εξετάσουν νέα αναβολή, θα πρέπει να τους παρουσιαστεί κάποιος πολύ σημαντικός πολιτικός λόγος για αυτό. «Ακόμη δεν έχουμε ακούσει ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος», είπε.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατά δύο δισεκατ. λίρες σε 8,3 δισεκ. λίρες (9,1 δισεκ. ευρώ) το συνολικό κονδύλι που έχει αφιερωθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ για την περίοδο 2020-2021.

Η έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ) εκτιμά ότι το Brexit θα κοστίσει στη Βρετανία τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια δολάρια (14,6 δισεκ. ευρώ) σε εξαγωγικές απώλειες, περίπου 7% στις συνολικές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Πηγή ΕΡΤ, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος