Βρετανία: Έχασε την πλειοψηφία στην Βουλή ο Τζόνσον – Κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit (video)

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απώλεσε την οριακή πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

Ο πρώην υπουργός υγείας Dr. Phillp Lee ήταν ούτως ή άλλως αποφασισμένος να ψηφίσει κατά των σχεδίων για Brexit χωρίς συμφωνία του πρωθυπουργού B. Johnson.

Ο Δρ. Lee ακολούθησε την νεοεκλεγέντα βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Jane Dodds στα έδρανα της αντιπολίτευσης, καθώς χειροκροτήματα ακούγονταν από τους βουλευτές του κόμματος. Προσχώρησε έτσι, στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Με μια καταγγελτική του δήλωση, διαφοροποιήθηκε από το Συντηρητικό Κόμμα των Τόρις και την ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για ένα σχέδιο νόμου που θα απαγορεύει στον Τζόνσον να προχωρήσει σε άτακτο Brexit.

“Πάνω από 27 χρόνια πριν μπήκα στο Συντηρητικό και Συνδικαλιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Sir John Major. Από το 2010 έχω το προνόμιο να εκπροσωπώ την εκλογική περιφέρεια Bracknell. Το κόμμα στο οποίο προσχώρησα το 1992 δεν είναι το κόμμα που φεύγω σήμερα. Αυτή η Συντηρητική Κυβέρνηση επιδιώκει επιθετικά ένα επιζήμιο Brexit με απροκάλυπτα μέσα. Θέτει αδικαιολόγητα σε κίνδυνο ζωές και πόρους διαβίωσης και θέτει αδικαιολόγητα σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπονομεύει την οικονομία, τη δημοκρατία και τον ρόλο της χώρας μας στον κόσμο. Χρησιμοποιεί πολιτικούς χειρισμούς, εκφοβισμό και ψέματα. Και κάνει αυτά τα πράγματα με έναν εσκεμμένο τρόπο”, δήλωσε ο P. Lee.

“Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς”, πρόσθεσε.

Ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ και βουλευτής των Συντηρητικών, Νίκολας Σόουμς δήλωσε ότι ψηφίσει σήμερα κατά του Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με το Brexit, κίνηση που η ηγεσία των Τόρις έχει προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει στην αποπομπή από το Συντηρητικό κόμμα.

Οι Βρετανοί βουλευτές έχουν σήμερα την τελευταία ευκαιρία για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου, προειδοποίησε ο Συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτουιν.

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση στην Βουλή

«Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές…θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία και ο καλύτερος τρόπος…να πετύχουμε μια συμφωνία είναι η στήριξη στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική αίθουσα σήμερα το βράδυ», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην θυελλώδη συνεδρίαση της βουλής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάποιοι στην βουλή θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις μειώνουν τις πιθανότητες για μια συμφωνία.

“Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ ενάντια στην κυβέρνησή του, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπ. Τζόνσον.

Μια συμμαχία βρετανών βουλευτών της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν την σημερινή πρώτη ημέρα λειτουργίας του κοινοβουλίου μετά την θερινή ανάπαυλα για να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι το νομοσχέδιο αυτό «θα μας αναγκάσει να ικετεύουμε, για μια ακόμη φορά, μια ανούσια αναβολή».

«Αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε… Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο, ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Σε ερώτηση ενός βουλευτή των Εργατικών αν η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί στον νόμο αυτό για την αποφυγή ενός no-deal Brexit, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τηρήσει τον νόμο.

«Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο», απάντησε.

“Έτοιμος για εκλογές” δηλώνει ο Τζ. Κόρμπιν

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος για μια εκλογική μάχη, τονίζοντας ότι η προτεραιότητά του είναι η αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, υπονοώντας ότι οι Εργατικοί μπορεί να στηρίξουν κάποια κίνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Έπειτα από μια συνάντησή του με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Κόρμπιν τόνισε ότι «είμαστε ενωμένοι στην αντίθεσή μας στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για ένα no-deal». «Γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Συντονισμός υπουργείων στην Ελλάδα για το Brexit

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε, σήμερα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο Τουρισμού με τον Υπουργό Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κίνηση Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα, για την περίοδο μετά το Brexit.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν τρόποι διευκόλυνσης των μετακινήσεων των Βρετανών τουριστών στις πύλες εισόδου της χώρας με σκοπό την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού και ταλαιπωρίας των τουριστών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Mάχη κατά του άτακτου Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο-Βυθίστηκε η στερλίνα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος