Κερδίζει έδαφος μια καινούργια πρακτική εκμίσθωσης διαμερισμάτων, οι λεγόμενες βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ακίνητα μισθώνονται για λίγες εβδομάδες, ακόμη και για λίγες μέρες, προκαλώντας πονοκέφαλο στους φοιτητές που μάταια αναζητούν κλασικά ενοικιαστήρια σε πολλες περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια.
O Γιάννης Στούπας έχει ενα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών λίγο έξω απ’ τη Χαλκίδα που για μεγάλο διάστημα ήταν κενό, αφού ή δεν βρισκόταν ενοικιαστής ή όταν βρισκόταν σπάνια έπαιρνε το νοίκι στην ώρα του. Τώρα δοκιμάζει τη λύση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Δηλαδή την ενοικίαση με τη μέρα ή την εβδομάδα.
Στο Κουκάκι χρειάζεται μεγαλη τύχη για να βρεί κάποιος γκαρσονιέρα ή δυάρι προς ενοικίαση. 300 με 400 μικρά διαμερίσματα έχουν ενταχθεί στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Η τάση να μισθώνονται ακίνητα για λίγες ημέρες ή για λίγες εβδομάδες φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων. 36.000 με 40.000 ακίνητα που βρίσκονται ακόμα και σε μικρά χωριά έχουν ενταχθεί στις ηλεκτρονικές πλατφορμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σε ορισμένες περιοχές θα δυσκολευτούν πολύ να βρούν άδειο διαμέρισμα οι νέοι φοιτητές.
” Κάποιοι απ τους γονείς τους σκέφτονται να αγοράσουν με σκοπό να το μισθώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες και καλύπτουν έτσι ενα μέρος από τα έξοδα των παιδιών τους”
Στην Αθήνα το 60 % ειναι γκαρσονιέρες και δυάρια 25 με 35 χρόνων τα πέρισσότερα, αλλά ανακοινισμένα. Νοικιάζονται από 40 έως 60 ευρώ την ημέρα. Οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται μόνον με τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Οποιαδήποτε άλλη παροχή απαγορεύεται.
Οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων μιλούν για αθέμιτο αναταγωνισμό. Ο τζίρος από τις βραχυρόνιες μισθώσεις ξεπερνά το 1 δισ ευρώ. Άγνωστο είναι όμως πόσα δηλώνονται στην Εφορία αφού το μητρώο που θα καταχωρούνται όλα αυτά τα ακίνητα δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Γρυλλάκης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος