Βουλγαρία: Οι μεγάλες πολιτικές ανατροπές και τα αίτια τους

Συνέντευξη με τον Γιώργο Μαυράκη.
Βουλγαρία: Οι μεγάλες πολιτικές ανατροπές και τα αίτια τους

Mεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού έχει συμβεί στη Βουλγαρία, μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που ήταν στη τελευταία κυβέρνηση ή είχαν υπάρξει κόμματα εξουσίας υπέστησαν σημαντική φθορά ή δεν μπήκαν στη νέα βουλή.

Το GERB του πρωθυπουργού Μπορίσοφ που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας από το 2009, με εξαίρεση την περίοδο 2013-2014, πήγε από το 32,65% που είχε καταλάβει στις εκλογές του 2017 στο 25.80%. Τα δύο εθνικιστικά κόμματα που ήταν κυβερνητικοί εταίροι, το Εθνικό Βουλγαρικό Κίνημα του Βαλερί Σιμεόνοφ και το VMRO του πρώην Υπουργού Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ δεν κατάφεραν να περάσουν το όριο του 4% και έμειναν εκτός βουλής.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κατά καιρούς κατείχε την εξουσία, βίωσε τη σημαντικότερη φθορά στην ιστορία του και έπεσε στο 14,8% έναντι 27,19% το 2017. Το DPS -που παραδοσιακά εκφράζει τη μειονοτική τουρκική ψήφο, και του οποίου ο ηγετικός πυρήνας στήριζε την κυβέρνηση Μπορίσοφ– παρέμεινε περίπου στάσιμο στο 10.36%.

Αντιθέτως, στις εκλογές της 4ης Απριλίου κυριάρχησαν πρωτοεμφανιζόμενα αντισυστημικά κόμματα. Το κόμμα του δημοφιλούς τηλεπαρουσιαστή-μουσικού Σλάβι Τριφόνοφ, με το χαρακτηριστικό όνομα “Υπάρχει Τέτοιος Λαός”, ήρθε δεύτερο, με το εντυπωσιακό 17.40%, απορροφώντας το μεγαλύτερο κομμάτι της ψήφου διαμαρτυρίας.

Ένα άλλο πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα η “Δημοκρατική Βουλγαρία” (DB) πήρε 9.31% των ψήφων, έχοντας τη μεγαλύτερη στήριξη του από μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της βουλγαρικής κοινωνίας. Τέλος στο νέο κοινοβούλιο μπήκε με 4.65% ένα καινούργιο κόμμα, με την επίσης χαρακτηριστική ονομασία «Σήκω πάνω! Έξω οι μαφιόζοι!», 4.65%, απορροφώντας κι αυτό ένα κομμάτι της ψήφου διαμαρτυρίας.

Ποια είναι τα αίτια για αυτές τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές στη γειτονική χώρα και τι είδους λύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης υπάρχουν με το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο που δημιουργήθηκε;

Tα ερωτήματα αυτά τέθηκαν στο Γιώργο Μαυράκη, Έλληνα επιχειρηματία και δημοσιογράφο που ζει και εργάζεται στη Βουλγαρία από τη δεκαετία του ’80, από τον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο στην εκπομπή «Με το Πρώτο στη Ελλάδα και τον Κόσμο» στις 11/4. Επίσης, με την ευκαιρία των εκλογικών αποτελεσμάτων, συζητήθηκαν με τον καλεσμένο οι γενικότερες προοπτικές της Βουλγαρίας, η οποία παραμένει το φτωχότερο κράτος-μέλος της ΕΕ, 14 χρόνια μετά την ένταξη της και όπου ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 2 εκατ. άτομα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τέλος, έγινε αναφορά στην παρουσία των Ελλήνων στη γειτονική χώρα, καθώς και στην κατάσταση των Ελληνοβουλγαρικών σχέσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος