Βουλευτές των Τόρις ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον να απολογηθεί για το “σκάνδαλο Πάτερσον”

Βουλευτές των Τόρις ζήτησαν από τον Μπόρις Τζόνσον να απολογηθεί για την απόπειρα παρεμπόδισης της αναστολής καθηκόντων του Όουεν Πάτερσον που παραβίασε τους κανόνες του λόμπι (κώδικας δεοντολογίας).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απουσίασε από την έκτακτη συζήτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων για το θέμα. Ο Στιβ Μπάρκλεϊ που ανέλαβε στη θέση του, αναγνώρισε το “λάθος” της κυβέρνησης να δώσει γραμμή στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά της αναστολής του πρώην υπουργού Όουεν Πάτερσον και να αναθεωρήσουν το σύστημα κανόνων της Βουλής.

Ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι προσπάθησε να «καταργήσει» την επιτήρηση του κώδικα δεοντολογίας για τα προσωπικά του συμφέροντα, καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ αποπειράθηκε να σταματήσει την διερεύνηση της ρυθμιστικής αρχής για την διαμάχη γύρω από την ανακαίνιση του διαμερίσματος του πρωθυπουργού. 

Η κριτική προς την κυβέρνηση περιλαμβάνει και την αποκάλυψη ότι δωρητές άνω των τριών εκατομμυρίων λιρών προς το κόμμα των Συντηρητικών έλαβαν τιμητικό τίτλο ευγενείας και θέση στην Βουλή των Λόρδων. 

Ο Ρίτσαρντ Μπέργκον του Εργατικού Κόμματος προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο θα απαγορεύει την ιδιωτική εργασία για τους βουλευτές, με περιορισμένες εξαιρέσεις για επαγγελματίες όπως νοσηλευτές και γιατροί.

Ο Στιβ Μπάρκλεϊ, υπουργός για το Υπουργικό Συμβούλιο, που αντικατέστησε τον Μπόρις Τζόνσον στη συζήτηση της Βουλής, απέρριψε την ιδέα της απαγόρευσης της ιδιωτικής εργασίας για τους βουλευτές, αλλά είπε ότι πρέπει να κατανοήσουν ότι «κατά την εκτέλεση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων αναμένεται να ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον».

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος