Βρετανία: Πτώση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις υπό το βάρος του “σκανδάλου Πάτερσον”

Τα ποσοστά προτίμησης στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού πέφτουν κατακόρυφα, ενώ οι Συντηρητικοί χάνουν το προβάδισμα τους έναντι των Εργατικών. Σε δημοσκόπηση της Ipsos MORI αποκλειστικά για την Evening Standard οι Συντηρητικοί παρουσιάζουν πτώση τέσσερις μονάδες τον Σεπτέμβριο με το ποσοστό τους να διαμορφώνεται στο 35%, τους Εργατικούς αμετάβλητους στο 36%, τους Πράσινους με αξιοσημείωτη άνοδο πέντε μονάδων στο 11% και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες αμετάβλητους στο 9%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό πριν από την έκρηξη του σκανδάλου του Όουεν Πάτερσον στο Ουέστμινστερ.

Ο βουλευτής των Τόρις παραιτήθηκε έπειτα από την καταιγίδα που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε ότι προσπαθούσε να πείσει βουλευτές για τα συμφέροντα εταιρίας, στην οποία ασκούσε τα καθήκοντα συμβούλου.

Σε ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή, η κυβέρνηση επενέβη και ο βουλευτής απέφυγε την 30ημερη αναστολή καθηκόντων για παραβίαση των κανόνων λόμπι.

Ωστόσο υπήρξε μεγάλη διαρροή κυβερνητικών ψήφων και οργή των βουλευτών. Ο κ. Paterson αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Τόρις John Major χαρακτήρισε τις ενέργειες της κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον “πολιτικά διεφθαρμένες”.

Σε έκτακτη συζήτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα (Δευτέρα 8 Νοεμβρίου) για το σκάνδαλο και την πιθανή ακύρωση του δικαιώματος των βουλευτών να κρατούν δεύτερη δουλειά -κυρίως ως σύμβουλοι εταιριών- ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα απουσιάζει.

Η απουσία του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και πολιτικούς παρατηρητές. Ο Steve Barclay ανέλαβε να σταθεί στη θέση του πρωθυπουργού προκαλώντας σχόλια δημοσιογράφων για την τακτική Τζόνσον όπως: “σκοτώστε την ιστορία με κάθε κόστος”.

Για πρώτη φορά από τότε που ο Τζόνσον απέκτησε τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ, η πλειοψηφία των ενηλίκων στη Βρετανία διαφωνεί πως έχει ότι χρειάζεται για να είναι καλός πρωθυπουργός.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης Ipsos MORI φαίνεται ότι είναι απόρροια μιας σειράς άλλων “σκανδάλων”, όπως οι δωρεάν διακοπές του κ. Τζόνσον σε μια βίλα κοντά στη Μαρμπέγια που ανήκει στην οικογένεια του Λόρδου Γκόλντσμιθ, και η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του διαμερίσματος του πρωθυπουργού στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Επίσης δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι χρηματοδότες του κόμματος οι οποίοι δώρισαν στους Τόρις πάνω από τρία εκατομμύρια λίρες, έγιναν μέλη της Βουλής των Λόρδων

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος