Βόρεια Μακεδονία: Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (video)

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ στα Σκόπια, στην οποία θα εξετασθεί η απόφαση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την αποτυχία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στη σύσκεψη αυτή, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας Στέβο Πεντάροφσκι θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί των έξι μεγαλύτερων κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας και σε αυτήν θα γίνει μία πρώτη εκτενής συζήτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

Ο Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι για το θέμα αυτό πρέπει πρώτα να υπάρξουν διαβουλεύσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα.

Πολιτικές αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, καθώς στο ενδιάμεσο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να οριστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.

Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE υψώνει τους τόνους και κατηγορεί την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Εκτιμάται ότι το VMRO-DPMNE είναι το μόνο κόμμα που ευνοείται από μια προσφυγή στις κάλπες αυτή τη στιγμή, καθώς προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είχε θέσει στο επίκεντρο του πολιτικού του σχεδιασμού την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του, η οποία ωστόσο, μετά και την αρνητική απάντηση των Βρυξελλών, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων της Γαλλίας παραμένει στάσιμη .

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο ο Ζόραν Ζάεφ επέλεξε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και μένει να αποσαφηνιστεί πότε θα στηθούν αυτές.

Την ίδια ώρα, διπλό μήνυμα για το θέμα έστειλε η Αθήνα, μέσω του ΥΠΕΞ. Επισημαίνει ότι -όπως πράττει διαχρονικά- θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, ενώ κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή:ΕΡΤ, του ανταποκριτή μαςΝίκου Φραγκόπουλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος