Βίντεο Ντοκουμέντο: Η τρυφερή πρόβα του Μίκη Θεοδωράκη με την Μπέττυ Χαρλαύτη

Η ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη, η τελευταία που συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη μίλησε στην ΕΡΤ1 για τον δικό της Μίκη και μοιράστηκε σκέψεις και αναμνήσεις για τον τεράστιο Έλληνα.

Στο βίντεο – ντοκουμέντο προβάρει με τον συνθέτη το τραγούδι «Θάλασσα πλατιά», που είναι το τελευταίο του τραγούδι και δισκογραφήθηκε σε πρώτη εκτέλεση με τη φωνή της. Το τραγούδι, μάλιστα, είναι σε στίχους του ίδιου του συνθέτη. Περιλαμβάνεται στον δίσκο τους που ηχογραφήθηκε με την ΕΡΤ και τα Μουσικά της Σύνολα και είναι ένα από τα δύο, ανέκδοτα έως τώρα, τραγούδια που εμπιστεύτηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στην Μπέττυ Χαρλαύτη.

Η ερμηνεύτρια αναφέρεται στην ανάγκη να σταθεί η γενιά της στο ύψος του οικουμενικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη και να το γνωρίσει στην ολότητά του, όπως ήδη συμβαίνει στο εξωτερικό.

Όπως χαρακτηριστικά λέει «είναι θρήνος το ότι πια δεν τον έχουμε μαζί μας, είναι όμως ευτύχημα ότι έχουμε τόση και τέτοια κατάθεση από τον Μίκη Θεοδωράκη, αρκετή να μας συνοδεύει αιώνες»…

Βίντεο Ντοκουμέντο: Η τρυφερή πρόβα του Μίκη Θεοδωράκη με την Μπέττυ Χαρλαύτη

Η καλλιτέχνις, γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη συνεργασία της με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, είναι διπλωματούχος μεσόφωνος και τραγουδά ευρύ ρεπερτόριο σε διάφορες γλώσσες.

Ο δίσκος «Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον Κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη», που επισφράγισε τη μακρόχρονη συνεργασία τους, ηχογραφήθηκε με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε συμπαραγωγή με την Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση και κατατάσσει την Χαρλαύτη στους ελάχιστους ερμηνευτές της χώρας μας που έχουν προσωπική δισκογραφία σε σύμπραξη με συμφωνική ορχήστρα.

Συμμετέχουν σ’ αυτόν, τιμητικά, η Μαρία Φαραντούρη, ο Τούρκος Zülfü Livaneli, εμβληματικοί συνοδοιπόροι του συνθέτη, και ο Γιώργος Περρής.

Βίντεο Ντοκουμέντο: Η τρυφερή πρόβα του Μίκη Θεοδωράκη με την Μπέττυ Χαρλαύτη

Ενδεικτικές εμφανίσεις της σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη είναι η ερμηνεία στις Βρυξέλλες του μνημειώδους έργου του «Canto General» για τα 70 χρόνια από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η συναυλία της στη Νέα Υόρκη για τα 90 χρόνια του συνθέτη, η ερμηνεία, στο Ισραήλ, της «Μπαλάντας του Μαουτχάουζεν» στην ιστορική συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», οι συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο κ.α.

Το καλοκαίρι του 2020 έδωσε σειρά ρεσιτάλ με την Εθνική Λυρική Σκηνή αφιερωμένα στον συνθέτη, και τον Οκτώβριο του 2020 ερμήνευσε στην Εθνική Λυρική Σκηνή τον «Επιτάφιο» στη νέα του εκδοχή, 60 χρόνια μετά την πρώτη του ηχογράφηση. Επίσης, ερμήνευσε τα τραγούδια του στην παράσταση «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο Θέατρο Badminton.

Συνεχίζει να δίνει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος