Βενεζουέλα: Ένταση στο Κογκρέσο και ανακήρυξη .. δύο προέδρων (video)

O Λουίς Παρά ορίστηκε νέος επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας την Κυριακή μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση, με την αντιπολίτευση του Χουάν Γουαϊδό να καταγγέλλει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και τον ίδιο τον Γουαϊδό να αυτοανακηρύσσεται αργότερα και αυτός επικεφαλής στα γραφεία αντικυβερνητικής εφημερίδας, καθώς εμποδίστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να εισέλθει στο κτήριο.

Εδώ και πολλές εβδομάδες ο Γουαϊδό εμφανιζόταν σίγουρος ότι διαθέτει τις απαραίτητες 84 ψήφους για να επανεκλεγεί πρόεδρος του κοινοβουλίου, του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση και, λόγω του αξιώματος αυτού, είχε καταφέρει να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου 2019, χαρακτηρίζοντας «σφετεριστή» τον Μαδούρο.

Στη συνεδρίαση που διεξήχθη επικράτησε χάος εντός και εκτός κογκρέσου, καθώς λόγω των πολύωρων αστυνομικών ελέγχων έξω από το κοινοβούλιο, ο Χουάν Γουαϊδό και άλλοι 12 βουλευτές του δεν κατάφεραν να μπουν στο κτήριο. Μάλιστα ο Γουαϊδό προσπάθησε χωρίς επιτυχία να σκαρφαλώσει στο κιγκλίδωμα, με τις σχετικές εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Εν μέσω έντασης ο Λουίς Παρά ανακηρύχθηκε πρόεδρος του σώματος συγκεντρώνοντας 84 ψήφους από τους συνολικά 150 βουλευτές που ήταν παρόντες. Η Εθνοσυνέλευση έχει 167 έδρες, 112 εκ των οποίων βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Ο Λουίς Παρά ανήκε στο αντιπολιτευόμενο κόμμα Primero Justicia από το οποίο διαγράφηκε έπειτα από δημοσίευμα ότι δωροδοκήθηκε για να στηρίξει μια κολομβιανή εταιρεία η οποία είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση διαφθοράς, σχετικής με εισαγωγές τροφίμων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Πριν τη συνεδρίαση ο Χοσέ Μπρίτο, βουλευτής της αντιπολίτευσης που φέρεται και αυτός να εμπλέκεται στο ίδιο σκάνδαλο με τον Παρά, επιτέθηκε στον Γουαϊδό: «θα μπορούσες να ενσαρκώσεις το μέλλον, όμως σήμερα είσαι και θα είσαι παρελθόν». Τότε ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Παρά, ο οποίος εξέλέγη. Στο πρώτο του μήνυμα ο Παρά ζήτησε την επιστροφή του Μαδούρο.

Ο Γουαϊδό έπειτα από τέσσερις ώρες μετέβη στα γραφεία της εφημερίδας El Nacional στο κέντρο του Καράκας όπου πραγματοποιήθηκε άλλη ψηφοφορία κατά την οποία εξελέγη, όπως ανακοίνωσε, πρόεδρος του κοινοβουλίου με 100 ψήφους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον συνεχάρη «για την επανεκλογή του» και καταδίκασε «τις ατελέσφορές προσπάθειες» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «να αρνηθεί τη βούληση της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης».

Ο Μαδούρο από την πλευρά του αναγνώρισε τον Λουίς Παρά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που «εκδιώχθηκε από τη βουλή ο Γουαϊδό».

Η Ομάδα της Λίμα, ένας περιφερειακός οργανισμός που σχηματίστηκε με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Βενεζουέλα, καταδίκασε την προσφυγή στη βία προκειμένου να εμποδιστεί ο Γκουαϊδό να φτάσει στο κοινοβούλιο.

Ο Ισημερινός διαμαρτυρήθηκε, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά «της υπερβολικής χρήσης βίας από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο».

Η Βραζιλία κατηγόρησε τον Μαδούρο ότι «εμποδίζει με τη βία τη νόμιμη ψηφοφορία και την επανεκλογή του Χουάν Γκουαϊδό».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, VTV

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος