Βενεζουέλα- Κολομβία: “Εισβολή” γυναικών που αναζητούσαν τροφή (video)

Με μόνη αιτιολογία ότι τα “παιδιά τους πεινάνε”, πεντακόσιες γυναίκες από τη Βενεζουέλα, πέρασαν τα επί ένα χρόνο σφραγισμένα σύνορα με την Κολομβία. Ο στρατός δεν επενέβη κι έτσι οι γυναίκες επέστρεψαν από την κολομβιανή πόλη Κούκουτα, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φορτωμένες με εφόδια πρώτης ανάγκης.

Ντυμένες στα λευκά, οι γυναίκες που προέρχονταν στην πλειονότητά τους από την πολιτεία Τάτσιρα, στη βορειοδυτική Βενεζουέλα, έσπασαν τον κλοιό των στρατιωτών ανάμεσα στα μεθοριακά φυλάκια στη Βενεζουέλα Σιμόν Μπολίβαρ και στην Κολομβία Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης στη Βενεζουέλα και ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποιες άλλες γυναίκες, πέθαναν τον περασμένο μήνα στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, προσπαθώντας εν μέσω λεηλασιών, βανδαλισμών και αστυνομικής βίας, να εξασφαλίσουν τρόφιμα.

Στο 80% ανέρχονται οι ελλείψεις στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ρύζι, η ζάχαρη ή το χαρτί υγείας, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datanalisis.

Η χώρα που διαθέτει περισσότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία αλλά είναι φτωχότερη και από τη Ζιμπάμπουε, δεν έχει ρευστό για να καλύψει εισαγωγές, ενώ ο πληθωρισμός ευθύνεται για την ακρίβεια και την άνοδο των τιμών κατά 320% μέσα σε ένα χρόνο.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, το οποίο αποφάσισε τον Αύγουστο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Η δράση των ανταρτών, των παραστρατιωτικών, των λαθρεμπόρων ναρκωτικών, όπως και εν γένει των λαθρεμπόρων, έχει πολλαπλασιαστεί στην συνοριογραμμή μεταξύ των δύο χωρών που έχει έκταση 2.219 χιλιομέτρων.

Η εκτός συνόρων αναζήτηση τροφής, ήταν αναμενόμενη καθώς οι μεθοριακές πόλεις της Κολομβίας, έχουν επάρκεια προϊόντων που παράγονται στη Βενεζουέλα, όπως αλεύρι, ρύζι και βενζίνη που πωλείται φθηνότερα από το νερό, αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα προβλέποντας μάλιστα ότι “είναι θέμα χρόνου να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ”.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο δείχνει αποφασισμένος να αποπληρώσει τα 13 δισ. δολάρια στα οποία ανέρχεται μόνο για το 2016 το εξωτερικό χρέος της χώρας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ