Β. Μαρκής στο Πρώτο: Άλλα τα κριτήρια για την προφυλάκιση άλλα για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής (audio)

«Είναι άλλα τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για το αν θα κρατηθεί ή όχι προσωρινά κάποιος και άλλα τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για το αν πρέπει να χορηγηθεί ή να μην χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα. Ανεστάλη μέχρι την εκδίκαση της έφεσης» υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή
«Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο επίτιμος Aντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Μαρκής σχετικά με την αποφυλάκιση Λιγνάδη έως την εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο.

«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η υπόθεση είναι εκκρεμής, ασκήθηκε μια έφεση, θα δικαστεί εξαρχής η υπόθεση. Το να επιδιώκεται και να εμπλέκονται κομματικές αντιπαραθέσεις, πολιτικές συγκρούσεις γύρω από μια ποινική υπόθεση δεν είναι για το καλό του τόπου και κυρίως για το καλό της δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο κ. Μαρκής.

Είναι ξεκάθαρο και διαχρονικά επιβεβαιωμένο, σημείωσε ότι και οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε κριτική από ανθρώπους που γνωρίζουν τα θέματα, που έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν τα στοιχεία μιας συγκεκριμένης απόφασης. «Εν πάση περιπτώσει η κριτική κατά μιας δικαστικής απόφασης, ποτέ δεν πρέπει να προσλαμβάνει τον χαρακτήρα επίθεσης εναντίον των προσώπων των συγκεκριμένων δικαστών που εξέδωσαν μια απόφαση με την οποία κάποιος μπορεί να συμφωνεί, μπορεί και να διαφωνεί» επισήμανε ο κ. Μαρκής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαρκής, πάντα υπήρχαν τέτοιες αντιδράσεις όταν οι δικαστικές αποφάσεις δεν φαίνονταν να ταιριάζουν με τις απόψεις που είχαν διαμορφωθεί δημοσιογραφικά κατά την προδικασία. Η αντίδραση παλιότερα ωστόσο ήταν περιορισμένη επικοινωνιακά, προσέθεσε, καθώς επειδή δεν υπήρχαν πολλά ΜΜΕ, η αντίδραση μπορεί να ήταν ένα σχόλιο ή ένα άρθρο σε μια εφημερίδα. Αντίθετα σήμερα, ανέφερε ο κ. Μαρκής «ο θόρυβος που δημιουργείται με όλα τα ΜΜΕ και κυρίως με το διαδίκτυο, είναι αυτός που προκαλεί ένα πρόβλημα γιατί δημιουργείται η εντύπωση ότι επιδιώκεται η κοινή γνώμη, οι δημοσιογράφοι, ο κάθε κοινωνός να μεταβληθεί σε διάδικο». «Χαίρομαι όταν δικαστήρια αποδεικνύουν με τις αποφάσεις τους ότι αποβάλλουν από διαδίκους τους παράγοντες αυτούς» τόνισε ο κ. Μαρκής, ενώ έκανε έκκληση να μην δημιουργείται η εντύπωση με αυτά τα φαινόμενα ότι οι δικαστές άγονται και φέρονται από το όποιο πολιτικό συμφέρον ή από τον θόρυβο ή μη θόρυβο ο οποίος θα προκληθεί στα ΜΜΕ για μια υπόθεση.

Όσο αφορά την άποψη που ακούγεται στον δημόσιο διάλογο, ότι θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων, βιασμών αποθαρρύνονται από αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη, να προβούν σε επίσημες καταγγελίες, ο κ. Μαρκής τόνισε ότι «είναι λάθος να περάσουμε το μήνυμα στα θύματα τέτοιων επιθέσεων ότι επειδή ένα δικαστήριο εξέδωσε αυτή την απόφαση θα πρέπει να σταματήσουν οι καταγγελίες. Αντιθέτως, εγώ πιστεύω ότι όποιο θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς κακουργηματικής όπως είναι ο βιασμός, θα πρέπει το δυνατόν συντομότερο να καταγγέλλει ώστε να υπάρχει η δυνατότητα με το άμεσο της καταγγελίας της σωστής διερεύνησης της ουσίας της υπόθεσης. Δεν πρέπει να διστάζουν με κανέναν τρόπο να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές το πάθημά τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος