Β. Λέκκας στο Πρώτο για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη: Ο λαός βρίσκει την ταυτότητά του στο έργο του – Ήταν ωκεανός (audio)

«Νόμιζα ότι θα μπορούσα να μιλήσω πολύ για τον Μίκη, αλλά αυτό τώρα με έχει φορτίσει ιδιαίτερα, και ό,τι επίθετο και αν χρησιμοποιήσουμε, αυτό το μέγεθος δεν θα το συναντήσουμε και δεν θα το αντιληφθούμε επειδή ακριβώς είναι τεράστιο», τόνισε για τον θάνατο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.

«Πολύ δύσκολα μπορεί ο Έλληνας να αντιληφθεί την κατάθεσή του, πόσο μεγάλο μέγεθος υπήρξε, πόσο εκτόπισμα παγκόσμιας αναγνώρισης είχε, πόσους αγώνες, πόση μουσική και πολιτισμό δίδαξε. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αυτό τον ωκεανό», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ελληνικός λαός θα νοιώσει την ταυτότητά του αν αφουγκρασθεί το έργο του Μίκη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε τι κολώνα είναι αυτή που μας κρατά χρόνια ζωντανούς με τα μηνύματά του στο υποσυνείδητο μας», υπογράμμισε.

«Όπως αναγνωρίζουμε την παράδοσή μας, το λαϊκό μας τραγούδι, όπως είναι κάποιοι καλλιτέχνες μας που πέρασαν στην αιωνιότητα αφήνοντας το αποτύπωμά τους και δίνοντάς μας μια οικουμενική ταυτότητα, ο Μίκης αυτό το έκανε καθημερινότητα», σημείωσε.

Ο Βασίλης Λέκκας χαρακτήρισε γενναιόδωρο τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη γενναιοδωρία του προς τους νέους καλλιτέχνες, και  λέγοντας ότι του εμπιστεύθηκε τραγούδια του, ενώ ήταν μόλις 24 ετών.

Υπενθύμισε ότι τον γνώρισε για πρώτη φορά σε μια από τις σπάνιες κοινές συναυλίες που είχαν δώσει Μίκης Θεοδωράκης και Μάνος Χατζηδάκις. «Ήταν ένα γεγονός παγκόσμιας αντανάκλασης Όταν βρέθηκα να κοιτάζω δεξιά μου τον έναν, αριστερά μου τον άλλον, ένοιωσα ότι με περιβάλλει ένα σύμπαν», τόνισε.  «Ήταν τόσο έκπληξη για μένα, τόσο μεγαλείο, αντιλήφθηκα αμέσως ότι όλο αυτό το μεγαλείο, όλο αυτό το ύψος ήταν και ψυχικό», πρόσθεσε.

Ο Βασίλης Λέκκας μίλησε και για την ίδρυση της Λαϊκής Ορχήστρας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος πρότεινε με δισταγμό στον Μίκη Θεοδωράκη να γίνει ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι και το αίτημα έγινε αμέσως δεκτό. «Άλλο ένα στοιχείο του μεγαλείου του», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος