Β. Κεγκέρογλου στο Πρώτο: Οφείλει η πλειοψηφία να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για ποιον λόγο έκλεισαν βεβιασμένα τις εργασίες της επιτροπής (audio)

«Οφείλει σήμερα η πλειοψηφία να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και να πει για ποιον λόγο έκλεισαν βεβιασμένα τις εργασίες της επιτροπής, εμείς θα το θέσουμε το ερώτημα και σήμερα», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, σχετικά με την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση τηλεοπτικών αδειών το 2016 και την πρόταση για άσκηση δίωξης στον Νίκο Παππά.

‘Όπως λέει ο κ. Κεγκέρογλου, «υπήρξε εντολή για διερεύνηση δύο αδικημάτων. Στο πρώτο, περί παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, αποδείχθηκαν όσα είχαμε καταγγείλει από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι Γενάρη 2017, που ήταν η επίμαχη περίοδος που εκτυλίχθηκε το σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, την επιδίωξη της τότε κυβέρνησης για τον μερικό έλεγχο και για αδειοδότηση συγκεκριμένου καναλιού, μια από τις 4 άδειες να είναι του ΣΥΡΙΖΑ Chanel. Αυτά αποδείχθηκαν, δεν ήταν μόνο ενδείξεις. Κατατέθηκαν στοιχεία, ο βασικός μάρτυρας τα είπε όλα. Όλα τα στοιχεία για να αποφασίσει η επιτροπή να προχωρήσει η διαδικασία περαιτέρω, η ενοχή ή όχι θα κριθεί στην δικαιοσύνη, όχι από την επιτροπή». Σχετικά με το υπόμνημα του κ. Παππά, ο κ. Κεγκέρογλου σχολίασε πως σε αυτό «δεν αντέκρουσε κανένα από τα στοιχεία που αφορούν το πρώτο αδίκημα».

Σχετικά με την βαρύτητα του αδικήματος, είπε χαρακτηριστικά πως «ο υπουργός που ήταν εντεταλμένος να διαφυλάξει την διαφάνεια και την ακεραιότητα ενός διαγωνισμού και ήταν ταυτόχρονα ο άνθρωπος που συντόνιζε και χειραγώγησε τον διαγωνισμό, καθορίζοντας τι τίμημα θα βάλει ο Καλογρίτσας, καθορίζοντας τα διαδικαστικά ζητήματα από πριν για την εγγυητική επιστολή και τα λοιπά, είναι πταίσμα;»

Ο κ. Κεγκέρογλου, είπε επιπλέον πως, «ενώ είπε τα πάντα ο κ. Καλογρίτσας, υποσχέθηκε να φέρει τα στοιχεία, πολλές φορές είπε, εδώ τα έχω, για τους δικούς του λόγους δεν τα προσκόμισε. Ή δεν τα είχε, θα πει ένας καλοπροαίρετος ή τα είχε και για κάποιον λόγο δεν τα έφερε ή τα κράτησε για αργότερα ή έκανε συμφωνία. Δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο. Το τι έχει γίνει θα φανεί στην πορεία».

Στην συνέχεια ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, υπογράμμισε πως «δεν εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες. Υπάρχει μια συμφωνία, εικονική χαρακτηρίστηκε από τον κ. Καλογρίτσα. για την μεταβίβαση των 3 εκατ. Ότι δήθεν θα γινόταν ένα έργο το οποίο δεν έγινε, γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε εικονική, για να πάρει τα 3 εκατ., γιατί ήθελε η πλευρά της οικογένειας Χούρι να συμμετέχει στο σχήμα, με την χρηματοδότηση. Τα εξασφάλισε με κάποιον τρόπο και την βοήθεια του Ν. Παππά, είπε ο κ. Καλογρίτσας, δεν έπρεπε να κληθεί κάποιος από εκείνη την πλευρά; Και όχι μόνο, ήταν κάποια στελέχη της attica bank που δεν κλήθηκαν, κάποιοι μάρτυρες που είχε προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που μας βάζει σε περισσότερες υποψίες είναι ότι ασμένως συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ στο κλείσιμο των διαδικασιών. Αυτά δείχνουν ότι κάποιες υπόγειες διαδρομές υπήρξαν ή κάποιες επιλογές», είπε καταλήγοντας ο κ. Κεγκέρογλου σχετικά με την υπόθεση Ν. Παππά.

Αναφορικά με την κατάσταση της πανδημίας στην χώρα και τους χειρισμού από πολιτεία και επιστήμονες ο κ Κεγκέρογλου σημείωσε πως «υπήρξαν μπρος πίσω, αυτό είναι γεγονός. Ο επηρεασμός των υγειονομικών αποφάσεων από πολιτικές απόψεις, ορισμένες φορές και σκοπιμότητες, αλλά και από την πολιτική και οικονομική ανάγκη, μην την παραγνωρίζουμε, για το άνοιγμα λειτουργιών και διαδικασιών οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις στα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το lockdown που βιώσαμε από τον Νοέμβρη και μετά είχαμε ένα συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων, με το άνοιγμα, είχαμε  τα ίδια αν όχι περισσότερα. Δεν εξασφαλίσαμε όλες τις  προϋποθέσεις για  να είναι ασφαλές το άνοιγμα. Για αυτές τις οποίες είχαμε πρόβλεψη βεβαίως μπορούσαμε γι’ αυτές που δεν είχαμε ασφαλώς έπρεπε να αξιοποιηθεί η εμπειρία από το προηγούμενο διάστημα για να είναι καλύτερα τα πράγματα».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κεγκέρογλου υπενθυμίζει την ανάγκη του εμβολιασμού των πολιτών. «Το σίγουρο είναι ότι υπήρχαν κενά, μπρος, πίσω, ανεπάρκεια, αλλά ο μόνος δρόμος είναι να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι υπάρχει, το οποίο δεν νομίζω ότι ικανοποιεί κανέναν. Θυμάστε όλοι ότι όταν ξεκίνησαν τα εμβόλια πιστεύαμε ότι τον Μάιο, Ιούνιο, θα είχαμε την ασπίδα του 70%, αυτά όλα πήγαν πίσω και εδώ είναι ένα κρίσιμο ζήτημα στο οποίο έχουν ευθύνη όλοι, και η επιστημονική κοινότητα και από την πολιτική ζωή του τόπου, οι ηγήτορες και οι πολίτες. Όταν μιλούσαμε από τον Φλεβάρη για τον υποχρεωτικό και κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των ανθρώπων της πρώτης γραμμής από υγειονομικούς που επιχειρήθηκε, όχι υποχρεωτικά, και τους στρατιωτικούς που τώρα λέμε να γίνεται, μέχρι και τους ανθρώπους που είναι στις υπηρεσίες ελέγχου, στους διάφορους θεσμούς που είναι καθημερινά με τους πολίτες, αυτά έπρεπε να έχουν γίνει από την αρχή κατά προτεραιότητα».

Σχετικά με το κατά πόσο είναι διχαστικό το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο κ. Κεγκέρογλου, είπε πως «σε αυτούς που είναι δημόσιοι λειτουργοί δεν είναι διχαστικό. Ο δημόσιος λειτουργός έχει μια σύμβαση με το δημόσιο και το κράτος. Αυτή η σύμβαση λέει ότι στους γενικότερους σκοπούς της πολιτείας, με βάση  τα δικαιώματά του τα οποία είναι κατοχυρωμένα και από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και από άλλα, έχει την υποχρέωση να προωθεί με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον».

Επιπλέον, ο κ. Κεγκέρογλου, έκανε την κριτική του και στο επικοινωνιακό μέρος της πανδημίας λέγοντας πως «έχει αποτύχει το σύστημα ενημέρωσης, εμείς κατακρίναμε την χρηματοδότηση των μέσων με τον τρόπο που έγινε, αν έχουν διατεθεί τόσα χρήματα για την ενημέρωση, και έπρεπε να διατεθούν για την ενημέρωση, το ότι αυτή την στιγμή έχουμε ένα ποσοστό που παραπληροφορείται από αλλού δεν έχει ευθύνη ο τρόπος που αποφάσισε να γίνει η καμπάνια ενημέρωσης; Όταν φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για υποχρεωτικότητα και ποινή έχουμε αποτύχει στο υπόλοιπο κομμάτι, γιατί δεν υπήρξε η δόμηση της εμπιστοσύνης στους πολίτες.  Οι πολιτικοί στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε κάνουμε αντιποίηση αρχής, κάνουμε τους επιστήμονες και πολλές φορές οι επιστήμονες, όχι πολλές, σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν τους πολιτικούς. Άκουσα τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας που είπε ότι ο εμβολιασμός είναι αμαρτία γιατί δεν σέβεσαι τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Αυτό το μήνυμα έπρεπε να είναι και στην ώρα του και σωστά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος