Β. Αρτινοπούλου για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς: Πίσω από τη γυναικοκτονία υπάρχει υπόβαθρο έμφυλης βίας (video)

«Το πρόβλημα είναι βαθύ και πολυσύνθετο. Aντιλαμβάνομαι τον πόνο των συγγενών των θυμάτων, που σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι και οι ίδιοι θύματα», δήλωσε η Βασιλική Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, μιλώντας στην ΕΡΤ για την δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς.

«Τα περιστατικά έμφυλης βίας, δυστυχώς καταλήγουν σε γυναικοκτονία και αναφέρομαι στον όρο με την κοινωνική του διάσταση. Πίσω από τη γυναικοκτονία υπάρχει έντονο υπόβαθρο έμφυλης βίας», ανέφερε στην εκπομπή “Συνδέσεις” η κ. Αρτινοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, «αυτά τα εγκλήματα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η έμφυλη βία, η οικογενειακή βία έχει υψηλό σκοτεινό αριθμό. Από την έρευνα που έχουμε κάνει την περίοδο της πανδημίας είδαμε ότι τα χαρακτηριστικά της έμφυλης βίας είναι η διαταξικότητα, ο δημοκρατικός χαρακτήρας. Η έμφυλη βία δεν γνωρίζει κοινωνική τάξη, εκπαιδευτικό επίπεδο, κοινωνικό στρώμα, εθνότητα… Υπάρχει παντού. Το ανησυχητικό είναι ο υψηλός σκοτεινός αριθμός. Είδαμε ότι περίπου 65% των θυμάτων έμφυλης βίας δεν καταγγέλλουν».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Εγκληματολογίας πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο να ενθαρρύνονται οι νέες γυναίκες να καταγγέλλουν. «Αν υπάρχει καταγγελία, υπάρχει και πρόληψη της γυναικοκτονίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος