Β. Ανεμοδουρά στο Πρώτο: Δεν βοηθούν, εν μέσω πανδημίας, οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, ο Μαραθώνιος και οι παρελάσεις (audio)

Την πεποίθηση ότι δεν βοηθάνε στη διαχείριση της πανδημίας λόγω του συνωστισμού, εκδηλώσεις όπως οι συγκεντρώσεις και οι πορείες για το Πολυτεχνείο, ο Μαραθώνιος της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή καθώς και οι παρελάσεις, τόνισε η γραμματέας της Ομοσπονδίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Όπως είπε, μετά από 20 μήνες εγκλεισμού του κόσμου, θεωρήθηκε ότι τέτοιες εκδηλώσεις θα έδιναν μια ανάταση στους ανθρώπους, «να δείξουμε ότι πραγματικά πάμε μπροστά».

«Βλέπουμε στη Βόρεια Ελλάδα, σχεδόν ό,τι είχε γίνει και πέρυσι, να γίνεται και φέτος που έχουμε και το εμβόλιο», δήλωσε, λέγοντας ότι οι διοργανωτές θα έπρεπε να σκέφτονται με όρους δημόσιας Υγείας, αλλά και ο καθένας από εμάς έχει ατομική ευθύνη. «Το ότι θα μου πει κάποιος “πάμε εδώ”, πρέπει να σκεφτώ εκεί που θα πάω, τι θα βρω; Τι θα συναντήσω; Μήπως βρε αδερφέ πρέπει να το αναβάλλω; Μήπως να προσέξω; Γιατί να μην φορέσω διπλή μάσκα στα Μέσα Μεταφοράς ή στα σούπερ – μάρκετ τις ώρες αιχμής;», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, θα έπρεπε να έχει γίνει ένα call center, μια γραμμή γιατρών, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να τηλεφωνήσουν για να πουν τα συμπτώματα που έχουν και να λάβουν καθοδήγηση. «Ακούω ότι κάτι πάει να γίνει. Νομίζω ότι έπρεπε να έχει γίνει πιο νωρίς», επεσήμανε. «Δεν είναι για ψύλλου πήδημα το νοσοκομείο. Γιατί η φόρτιση του ιικού φορτίου μέσα στο νοσοκομείο είναι μεγάλη. Γι’ αυτό λέμε ότι με τα πρώτα συμπτώματα ή με την πιθανότητα ότι ήρθαμε σε επαφή με πιθανό κρούσμα, να ξεκινάμε κάποια συμπτωματολογική θεραπεία ή να ξεκινάμε ιχνηλάτηση. Αν αυτά τα κάνουμε νωρίς και πρώιμα, πραγματικά ίσως να μην χρειαστεί να πάμε σε κλινική covid και πολύ περισσότερο σε ΜΕΘ», ανέφερε.

Όπως είπε η κυρία Ανεμοδουρά, ο εμβολιασμένος θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν ανεμβολίαστος, αν θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του και κατ΄επέκταση το κοινωνικό σύνολο. «Και οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ, διότι και μεταδίδουν και νοσούν. Επομένως, το εμβόλιο είναι βασικά για προστασία των ιδίων από βαριά νόσηση. Το εμβόλιο το κάνω για να έχω απειροελάχιστη πιθανότητα να νοσήσω βαριά ή να χρειαστεί να νοσηλευτώ σε ΜΕΘ», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το εάν o βαθμός μεταδοτικότητας από έναν εμβολιασμένο είναι πιο μικρός, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, «αλλά εξαρτάται σε τι ιικό φορτίο βρίσκεται ο εμβολιασμένος και παίρνει και εν συνεχεία μεταδίδει. Είναι θέμα φόρτισης και για αυτό δεν μπορούμε να πούμε τις πιθανότητες. Πρέπει να είναι πιο μειωμένες της μετάδοσης, αλλά εάν ο εμβολιασμένος βρεθεί σε ένα έντονο ιικό φορτίο, σε ένα φορτισμένο χώρο με τον ιό, τότε δεν διαφοροποιείται».

Η κυρία Ανεμοδουρά επανέλαβε ότι – πέρα από το εμβόλιο-  πρέπει να φοράμε μάσκες, να πλένουμε χέρια, να κρατάμε αποστάσεις και να αερίζουμε τους κλειστούς χώρους. «Λάθος το “δε βαριέσαι έλα να κάνουμε αγκαλίτσες στο δρόμο για να χαιρετηθούμε”. Θα πρέπει να προσέχουμε από εδώ και πέρα να αποφεύγουμε τους χώρους στους οποίους υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κόσμου, ειδικά όταν αυτοί που βρίσκονται δεν τηρούν τα μέτρα. Καλό είναι να ξέρουμε εάν η παρέα μας είναι εμβολιασμένη, εάν προσέχει», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος