Στη νότια Ασία 347 εκατ. παιδιά κάτω των 18 ετών είναι εκτεθειμένα σε σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη νερού, δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου, επεσήμανε η Unisef σε έκθεση της.
Η έκθεση περιλαμβάνει οκτώ χώρες: Το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, την Ινδία, το Νεπάλ, τις Μαλδίβες, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα, δηλαδή ευρύτερη περιοχή όπου ζει περισσότερο από το ένα τέταρτο των παιδιών παγκοσμίως.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ εξηγεί το φαινόμενο αποδίδοντας το στην κλιματική αλλαγή που διαταράσσει τα μετεωρολογικά μοτίβα και τις βροχοπτώσεις, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα στη διαθεσιμότητα νερού. Αναφέρεται επίσης στην κακή ποιότητα νερού, στην έλλειψη νερού και την κακή διαχείριση, όπως η υπερβολική άντληση νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα, την ώρα που η κλιματική αλλαγή περιορίζει τις ποσότητες με τις οποίες αυτός τροφοδοτείται.
«Όταν ξεραίνονται τα πηγάδια των χωριών, επηρεάζονται τα σπίτια, τα κέντρα υγείας και τα σχολεία», τονίζεται στην έκθεση.
Στη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28), που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Ντουμπάι, η Unicef θα ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες «να διασφαλίσουν έναν βιώσιμο πλανήτη».
«Το πόσιμο νερό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», τόνισε ο Σαντζάι Ουιζεσεκέρα αξιωματούχος της Unicef για τη νότια Ασία. Πέρυσι 45 εκατ. παιδιά δεν είχαν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες πόσιμου νερού στη νότια Ασία, αριθμός μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη
Τη νότια Ασία ακολουθούν η ανατολική και η νότια Αφρική, όπου 130 εκατ. παιδιά απειλούνται από σοβαρή έλλειψη νερού, προστίθεται στην έκθεση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος