Τζ. Σιμπή στο Πρώτο για επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Ντρέπομαι να τρέξω στο καταφύγιό μου-Ίσως το θεωρώ δειλία-Να μην απαντήσει στο Ιράν το Ισραήλ (audio)

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, όπου βρέθηκε καλεσμένος, o συγγραφέας και διανοούμενος, Τζάκο Σιμπή.

«Εγώ είμαι τώρα στο σπίτι, σε μια πόλη δίπλα στο Τελ Αβίβ» είπε αρχικά στο δημοσιογράφο, συμπληρώνοντας «όσον αφορά το πώς βίωσα την ιρανική επίθεση, σε προσωπικό επίπεδο, νομίζω ότι μπορώ να πω ότι εδώ πέρα υπάρχει αυτό που λέγεται (δεν ξέρω πώς να το πω στα ελληνικά), η διοίκηση των μετόπισθεν. Δηλαδή, αυτή κάθεται σε τέτοιες περιπτώσεις, κάνει κάποιες αξιολογήσεις και δίνει οδηγίες στον πληθυσμό. Και οι οδηγίες ήταν ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες σήμερα να γίνει επίθεση από το Ιράν, χωρίς βέβαια να μας πουν τι επίθεση, ίσως γιατί δεν ξέρανε και αυτοί. Και ένα από τα πράγματα που μας είπανε και πραγματικά δούλεψε φαίνεται καλά, ήταν να μην μπούμε σε πανικό, να ετοιμάσουμε τα καταφύγια μας στο σπίτι-διότι στα σπίτια εδώ στο Ισραήλ αυτά που έχουν κτιστεί τα 20-25 τελευταία χρόνια έχουν όλα καταφύγια, να τα ετοιμάσουμε-και όταν ακούσουμε τις σειρήνες και τρέξουμε στα καταφύγια να προσέξουμε γιατί υπήρξαν και σε άλλες περιπτώσεις τραυματίες εκεί που έτρεχαν προς το καταφύγιο που είναι στην ουσία μέσα στο διαμέρισμά τους, οι οποίοι έπεσαν και τραυματίστηκαν».

«Ντρέπομαι να τρέξω στο καταφύγιό μου-Ίσως το θεωρώ δειλία»

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, στη πορεία της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα, «εγώ να πω την αλήθεια δεν άκουσα σειρήνες, κοιμόμουν και αυτό είναι δικό μου μειονέκτημα. Ντρέπομαι να τρέξω στο καταφύγιο. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως το θεωρώ δειλία. Και θα σας πω κάτι χειρότερο: καθόμουν σ’ ένα καφενείο πριν μερικό καιρό-εδώ δίπλα κοντά στο σπίτι-και ξαφνικά ακούστηκαν σειρήνες και όλοι τρέξανε στα καταφύγια. Μόνο εγώ κάθισα στο καφενείο. Μετά όλοι βγήκαν και με είπαν τρελό».

Ερωτηθείς τέλος, αν θα υπάρξει απάντηση από το Ισραήλ και τι είναι αυτό που λένε οι πολίτες εκεί, ο κος Σιμπή υπογράμμισε «Να μην απαντήσει στο Ιράν το Ισραήλ» , προσθέτοντας συγχρόνως το εξής «εδώ πέρα, εγώ νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, λέει να μην υπάρξει απάντηση. Λέει δηλαδή αυτό που λένε ίσως και οι Αμερικάνοι. Αυτό που συνέβη προχθές θεωρείται νίκη του Ισραήλ τουλάχιστον απέναντι στο Ιράν και δεν υπάρχει λόγος να αρχίσει αυτός ο διάλογος. Εγώ προσωπικά είμαι εναντίον, δηλαδή απόλυτα εναντίον απάντησης».

Όλη η συνέντευξη του κ. Τζάκο Σιμπή ακολουθεί παρακάτω:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος