Τσίπρας: Ο Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τις «γαλάζιες ακρίδες»

Array

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Πάτση εξαπέλυσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτηριστικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως ο αποπεμφθείς βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας συμβολίζει «τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τις «γαλάζιες ακρίδες».

Ωστόσο υποστήριξε ότι το θέμα δεν περιορίζεται στον κ. Πάτση: «είναι ο Πάτσης, είναι ο Μαραβέγιας, είναι η κ. Νικολάου, είναι τα 7 δις απευθείας αναθέσεις, είναι ο κ. Στάσης της ΔΕΗ που μοιράζει μισθούς και μπόνους. Ο κ. Πάτσης συμβολίζει την λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες».

Σε ερώτηση γιατί ζητά παραίτηση του κ. Πιερρακάκη απάντησε: « Ο κ. Πιερρακάκης δεν γνώριζε τι έκανε ο διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΤΑ; Μου θυμίζει η στάση του κ. Πιερρακάκη την στάση του κ. Μητσοτάκη που για όλα δεν γνώριζε. Τα έκανε ο κ. Πάτσης όλα αυτά από μόνος του;». Σε παρατήρηση ότι και ο ίδιο καλύπτει πρώην υπουργούς του όπως ο κ. Παππάς απάντησε ότι « Είναι άλλο να κατηγορείται κάποιος για πολιτικούς λόγους όπως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και άλλο να κατηγορούνται βουλευτές σαν τρωκτικά. Πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες εταιρίες ΙΚΕ που παίρνουν κόκκινα δάνεια έναντι πινακίου φακής». Συνδέοντας το ζήτημα και με την συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην μεσαία τάξη είπε: «Υπάρχει μεγαλύτερη εξαπάτηση από αυτή. Εμείς με την Τρόικα πάνω από το κεφάλι μας είχαμε προστασία της πρώτης κατοικίας και τώρα χωρίς τρόικα μοιράζουν τα κόκκινα δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες για πλειστηριασμούς».

Επιπλέον για τον κ. Πιερρακάκη σημείωσε: Η στάση του θυμίζει στάση του πρωθυπουργού. Φταίνε όλοι οι άλλοι, δε φταίω εγώ. Φταίει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Πάτσης.

Για τα εθνικά θέματα

«Απάντησε στις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι: Δε γίνεται κάθε φορά που εκφράζει μια άποψη η αντιπολίτευση, να λέει ότι στηρίζουμε τον Ερντογάν. Έστειλε το μήνυμα ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στον Ερντογάν».

Συγκεκριμένα τόνισε «δεν είναι δυνατόν κάθε φορέα που ασκούμε κριτική για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης να βρισκόμαστε ενώπιον της κατηγορίας ότι είμαστε τουρκόφιλοι, ότι ευνοούμε τον Ερντογάν» και πως «αυτό το εμπόριο πατριωτισμού που ξεκίνησε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεχίζεται σήμερα, πρέπει να σταματήσει». Υπογράμμισε ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στον Ερντογάν και την τουρκική προκλητικότητα, αλλά η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει αρχή, μέση και τέλος και πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες και να συζητάμε και να καταθέτουμε απόψεις». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει λοιπόν ότι «ήταν λάθος αυτό που έκανε η κυβέρνηση το 2021 και ότι «επιπλέον είναι λάθος η στρατηγική ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ν.μ., το είπε ο κ. Γεραπετρίτης και μάλιστα το είπε όταν το Όρουτς Ρέις ερχόταν κι έκανε έρευνες στα 7 ν.μ. έξω απ’ τη Ρόδο, έξω απ’ το Καστελόριζο. Ήταν λάθος και είναι λάθος γιατί ανοίγει την όρεξη».

Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Σε ερώτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και γιατί δεν το έκανε όταν ήταν κυβέρνηση απάντησε: «Είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Για το Αιγαίο υπάρχει το casus belli. Όταν είμαστε στην κυβέρνηση η ΝΔ μας κατηγορούσε ότι χωρίζουμε το Αιγαίο στα δύο. Γιατί το καταθέτουμε τώρα; Το καινούργιο στοιχείο είναι το τουρκολυβικό μνημόνιο. Όπως το Ουρούτς Ρέις έκανε έρευνες στα 7 μίλια και η κυβέρνηση έκανε λάθος και μίλησε για κόκκινη γραμμή στα 6 μίλια, το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. ‘Αρα οφείλουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα Νοτιοανατολικά της Κρήτης. Εντάσσω αυτό σε μία ευρύτερη στρατηγική, είναι ένα συνολικό πακέτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και με την Λιβύη και την Κύπρο και της Τουρκίας με την Κύπρο». Εξήγησε ακόμη ότι η Τουρκία αναζητά νομιμοφανείς τρόπους και πατήματα για να κάνει παράνομες ενέργειες, ένα τέτοιο πάτημα είναι ότι εμείς δεν έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα. «Αν κάνουμε την επέκταση δεν θα έχει πάτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα για το πώς πρέπει να αντιδράσει η χώρα μας αν η Τουρκία επιχειρήσει έρευνες στα χωρικά μας ύδατα απάντησε: «Είναι αδιανόητο. Στα χωρικά μας ύδατα; Αυτό το εμποδίζεις με κάθε τρόπο. Αν μπει ένας κλέφτης στην αυλή σας τι θα κάνετε; Θα τον διώξετε με κάθε τρόπο».

Ενεργειακή κρίση

Γενικά για την οικονομία, ανέφερε: «Η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη και σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και με τους χαμηλούς μισθούς. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα προ φόρων στην Ευρώπη. Από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 έχουν παραχθεί υπερκέρδη 2,2 δις λέμε εμείς, η ΡΑΕ καταλόγισε 924 εκατομμύρια για τους έξι μήνες. Θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί, είτε 600 εκ. για έξι μήνες ή με τα δικά μας στοιχεία 1,9 δις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής. Βλέπουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην ενέργεια όπως και στα καύσιμα που η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει. Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά;».

Ο ίδιος απαντά ότι «υπάρχει σχεδιασμός μίας πολιτικής που εσκεμμένα αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια».

«Ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να βγάλει το μήνα όταν χρειάζεται δύο μισθούς για να καλύψει το ρεύμα ή μία οικογένεια με δύο μισθούς δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν οικογένειες που σκέπτονται να κόψουν το φροντιστήριο για να πληρώσουν το ρεύμα», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για το που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα όταν το πρόγραμμα που παρουσίασε στην ΔΕΘ κοστίζει 12 δις, ο ίδιος απάντησε ότι: «Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι κοστολογημένο, είναι 5,6 δις ευρώ, περίπου όσο και της κυβέρνησης, αλλά με διαφορετική φιλοσοφία».

«Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του Δημοσίου από τις γαλάζιες ακρίδες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στον κ. Πιερρακάκη σημείωσε: « Η στάση του θυμίζει στάση του πρωθυπουργού. Φταίνε όλοι οι άλλοι, δε φταίω εγώ. Φταίει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Πάτσης.

Για τις εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Ο ίδιος ρωτήθηκε αν θα συναντήσει τον κ. Ανδρουλάκη πριν από τις εκλογές και απάντησε: «Δεν το αποκλείω και δεν αποκλείω σε περίπτωση συνάντησης, αλλά δε θα κουβεντιάσουμε τώρα προεκλογικά τώρα αυτό το θέμα. Αν είσαστε δεύτερος τι γίνεται; Δε διεκδικώ μια κυβέρνηση των ηττημένων, διεκδικώ μια κυβέρνηση των νικητών.

Στην πολιτική όλοι κρινόμαστε, έχω εκλεγεί από τη βάση. Κρίσιμο δεν είναι να χάσει ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσει η κοινωνία.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Σχετικό Άρθρο: Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα να καλύψει την πολιτική του ένδεια με ανεδαφικές τοποθετήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος