Τσερνόμπιλ: 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα

Σήμερα μετράμε 36 χρόνια από την ημέρα του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ. Ένα θανάσιμο συμβάν για την ανθρωπότητα που όμως σύμφωνα με τους ειδικούς άφησε άπλετο χώρο στη φύση να ανθίσει. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ; Υπάρχει ζωή;

Ο 43χρονος επιστήμονας, Ντένις Βισνέβσκι, διασχίζει καθημερινά την περιοχή στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, μια από τις πιο ραδιενεργά μολυσμένες περιοχές στον κόσμο που βρίσκεται σε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο που συνέβη το πυρηνικό δυστύχημα πριν από 35 χρόνια.

Οι πινακίδες προειδοποίησης με το σύμβολο της ραδιενέργειας υπάρχουν ακόμα στην περιοχή, μαζί με ό,τι απέμεινε από τις εγκαταλελειμμένες υποδομές του πυρηνικού εργοστασίου. Είναι το Τσερνόμπιλ μια νεκρή ζώνη; Ο Ρώσος επιστήμονας που μελετά τη φύση στη ζώνη αποκλεισμού τα τελευταία 20 χρόνια δίνει τις δικές του απαντήσεις.

Τριάντα πέντε χρόνια έπειτα από το πυρηνικό ατύχημα, η φύση στην απαγορευμένη ζώνη έχει υποστεί μια αναγεννητική μεταμόρφωση. Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει σχεδόν μηδενιστεί. Κρυφές κάμερες παρακολούθησης που έχουν τοποθετηθεί μαρτυρούν την παρουσία των νέων κατοίκων της περιοχής: Ελάφια, αγριόχοιρους, λύκους ακόμη και άγρια άλογα. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών η περιοχή είναι τώρα το τρίτο μεγαλύτερο φυσικό καταφύγιο στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η φύση αναγεννάται δυναμικά στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Αυτό επιβεβαιώνει και η Ελληνίδα βιολόγος- ραδιοοικολόγος, Ελένη Φλώρου, η οποία πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε στην ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, αφού συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο σχετικό συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Υπάρχουν τελικά μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και πώς αυτή επιδρά στα οικοσυστήματα; Η Ελένη Φλώρου απαντά.

Αν και επιστημονικές έρευνες που διενεργήθηκαν την πρώτη δεκαετία μετά το ατύχημα δείχνουν πως οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα ήταν τραγικές, μεταγενέστερες έρευνες συγκλίνουν στο ότι υπάρχει έλλειψη επιστημονικών δεδομένων που να τεκμηριώνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος στα φυτά και τα ζώα.

Η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ μιλάει στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3” για το θέμα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος