Τσαρλς Έλληνας στο Πρώτο: Ευκαιρία για λύση του Κυπριακού – Το φυσικό αέριο, η κυπριακή ΑΟΖ και η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ (audio)

Την πεποίθηση ότι έχει προοπτικές η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ και στον ενεργειακό τομέα, αλλά όχι για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Άγκυρας στην Ευρώπη, εξέφρασε ο εμπειρογνώμονας σε θέματα Ενέργειας  και πρώην επικεφαλής του Ενεργειακού Προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τσαρλς Έλληνας, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται αέριο για πολλά χρόνια και επομένως δεν μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις.

Ωστόσο, αναφέρθηκε στο αμερικανικό σχέδιο που προώθησε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της σε Ελλάδα- Τουρκία – Κύπρο, για εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία, προκειμένου να απεξαρτηθεί η Τουρκία από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Αλλά Τουρκία και Ισραήλ, παρά την επαναπροσέγγιση, δεν δείχνουν βούληση για τέτοιες μακροχρόνιες επενδύσεις που δεν είναι σίγουρες. Το έργο το σπρώχνει η Αμερική αλλά θέλει πολύ δουλειά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα υπήρχε πιθανότητα να προχωρήσει το έργο, εάν ο αγωγός περνούσε μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ.

«Επομένως θα πρέπει να συνεργαστεί η Κύπρος. Επιπλέον, το Ισραήλ μπορεί να εξάγει στην Τουρκία περίπου 10-12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, αλλά η γειτονική χώρα χρειάζεται περισσότερο για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία. Εκεί είναι που θα μπορούσε να συμβάλει η Κύπρος. Θα μπορούσε να εξάγει το φυσικό αέριο από τα δικά της κοιτάσματα με τον ίδιο αγωγό στην Τουρκία για να βοηθήσει στην απεξάρτηση της Άγκυρας από το ρωσικό αέριο, αλλά αυτό προαπαιτεί λύση του Κυπριακού», εξήγησε ο ίδιος, λέγοντας πως «παρουσιάζεται μια ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση».

Επίσης, ο κ. Έλληνας χαρακτήρισε «χρήσιμο» και «εμπορικά εκμεταλλεύσιμο» το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην τοποθεσία «Όλυμπος» στο κοίτασμα «Αθηνά» της κυπριακής ΑΟΖ, «διότι βρίσκεται κοντά σε μια πλωτή πλατφόρμα που η Energean ετοιμάζει τώρα για αξιοποίηση κοιτασμάτων που ανήκουν στην εταιρεία στο Ισραήλ».

Παραδέχθηκε ότι η ανακάλυψη αυτή είναι μικρή, μόνο 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά όπως είπε, η εταιρεία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις καθώς υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν άλλα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. «Θεωρεί ότι θα έχει επιτυχία και έχει και άλλα κοιτάσματα στο Ισραήλ, η εταιρεία έχει εισηγηθεί διάφορες μεθόδους εκμετάλλευσης. Και μια από αυτές είναι η κατασκευή αγωγού από τα κοιτάσματα στο Βασιλικό της Κύπρου, να φέρει μια πλωτή μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου, να το υγροποιεί και να το εξάγει», πρόσθεσε, καθώς πρόκειται για αέριο LNG.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Energean έκανε τη σχετική εισήγηση αυτή στην προηγούμενη τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Κύπρου –Ελλάδας – Ισραήλ, καθώς η Ευρώπη αναζητεί φυσικό αέριο για να απεξαρτηθεί από τη ρωσική αγορά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πλωτή μονάδα υγροποίησης ήδη υπάρχει, είναι ένα πλοίο που ανήκει σε νορβηγική εταιρεία, βρίσκεται στο Καμερούν και θα είναι ελεύθερο το 2026. Δηλαδή δεν χρειάζεται να φτιαχτεί νέα μονάδα, κάτι που είναι πολύ ακριβό.

«Η Ευρώπη απέτρεψε τον EastMed»

Αναφορικά με τον αγωγό EastMed που «πάγωσε», ο πρώην επικεφαλής του Ενεργειακού Προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι και πριν την ενεργειακή κρίση το project δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο, ενώ με το ξέσπασμα της κρίσης και την αύξηση των τιμών, το πρόβλημα «ξέφυγε».

Επισήμανε ότι ο σχεδιασμός της Ευρώπης αποτρέπει την κατασκευή του EastMed, καθώς η ΕΕ λέει ότι χρειάζεται φυσικό αέριο μόνο για λίγα χρόνια, μέχρι το 2030 και διαμηνύει ότι δεν θέλει νέους αγωγούς ή νέο φυσικό αέριο. «Την κατασκευή του αγωγού την αποτρέπει η θέση της Ευρώπης. Πρέπει να βρεθούν αγοραστές του φυσικού αερίου για όλη την περίοδο λειτουργίας. Αν για παράδειγμα στην περιοχή μας, η Ιταλία και χώρες των Βαλκανίων ενδιαφέρονταν να αγοράσουν φυσικό αέριο για 20 χρόνια, τότε το έργο θα προχωρούσε. Αλλά μέχρι τώρα καμία χώρα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να αγοράσει φυσικό αέριο για 20 χρόνια, διότι η θέση της Ευρώπης είναι ξεκάθαρη. Δεν υποστηρίζει νέα έργα φυσικού αερίου», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, ούτε οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον να επενδύσουν στον αγωγό. «Η Αμερική ξέρει ότι είναι πολύ δύσκολο έργο, ξέρει ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται φυσικό αέριο στο μέλλον, ξέρει ότι υπάρχουν περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά προβλήματα. Αν γινόταν ο αγωγός θα περνούσε από περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που είναι αμφισβητήσιμες μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Αιγύπτου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος