Τσακαλώτος:Υπάρχει σχέδιο για αφορολόγητο και μεσαία τάξη-Θετικές για την Ελλάδα οι αποφάσεις EWG,ESM(video)

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου καθώς και τα πιθανά μέτρα ενίσχυσης της μεσαίας τάξης αναφέρθηκε ο υπουργός οικονομικών μιλώντας στα Ιωάννινα. Πράσινο φως έδωσε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με την επιστροφή 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και τη μείωση των τόκων.Παράλληλα,το Euroworking Group εγκρίνει την πρόταση της Ελλάδας για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ομόφωνα δεκτό έκανε το euroworking group το ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή ενός μέρους του δανείου της χώρας μας προς το ΔΝΤ. Πρόκειται για ένα ποσό περίπου 3,7 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 9,8 δισ. που είναι το χρέος προς Ταμείο. Η πρόωρη εξόφληση θα επιφέρει ένα όφελος πάνω από 100 εκατ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό, καθώς το συγκεκριμένο δάνειο θεωρείται ακριβό διότι έχει συναφθεί με επιτόκιο πάνω από 5%, τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές βρίσκονται κοντά στο 3,3%.

Παράλληλα, ο ESM ενέκρινε τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση των περίπου 970 εκατ. ευρώ που συνδέονταν με τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Πρόκειται για 103 εκατ. ευρώ από την επιστροφή τόκων του α’ εξαμήνου του 2018, 226 εκατ. ευρώ από τη μείωση του περιθωρίου στα δάνεια του EFSF και 644,42 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κερδών από τη διαχείριση ελληνικών ομολόγων.

O επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – ESM Κλάους Ρένγκλινγκ είπε: “Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Η συνέχιση αυτής της πορείας θα βελτιώσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας και θα διευκολύνει την αποπληρωμή των δανείων της”.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα οι Θεσμοί, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει τόσο το αίτημα για μη περικοπή του αφορολογήτου, όσο και το πακέτο με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Σχετικές ειδήσεις: Κυβερν. πηγές: Ο κ. Μητσοτάκης κρούει ανοιχτές θύρες για το αφορολόγητο όπως και με την περικοπή για τις συντάξεις
Μητσοτάκης στη Le Soir:Να αναθεωρηθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα-Περιοδεία στο Χαλάνδρι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος