Τρ. Καρατράντος στο Πρώτο: Ο εκφοβισμός έχει πάρει μια πολύ απειλητική διάσταση-Αρκετές φορές είναι ο προθάλαμος άλλων βίαιων συμπεριφορών (audio)

Για τον σχολικό εκφοβισμό, τη βία, το bullying και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση κατά αυτού μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» με τον Θανάση Γεωργακόπουλο, όπου βρέθηκε καλεσμένος, ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Διεθνολόγος με ειδικότητα στα ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής αλλά και συνεργάτης ΕΛΙΑΜΕΠ.

Αναφορικά με το σχολικό εκφοβισμό, το bullying και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» το οποίο ανέφερε πως την τελευταία τριετία είχαμε 10.776 σχετικά κρούσματα-και αν αυτός είναι ένας αριθμός που τρομάζει στατιστικά σε σχέση με το δικό μας παρελθόν αλλά και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Καρατράντος υπογράμμισε «τα πράγματα εδώ γίνονται ακόμη δυσκολότερα και πρέπει να υπάρξει ακόμη πιο συστηματική προσέγγιση του ζητήματος για έναν λόγο: Διότι, το πλαίσιο του εκφοβισμού, είτε είναι σχολικός, είτε είναι διαδικτυακός, είτε είναι εκτός και γίνεται σε ένα χώρο, σε ένα γήπεδο, στον δρόμο είναι πολύ ευρύ. Με άλλα λόγια, μπορεί να περιλαμβάνει από ένα πολύ ήπιας έντασης περιστατικό, δηλαδή να πετάξει ένας σε έναν άλλο ανήλικο ένα τσαλακωμένο χαρτί για να τον βρίσει για παράδειγμα, έως μπορεί να κλιμακωθεί περισσότερο και να έχει μέσα μορφή βίας, φυσικής βίας, κλοπή, δηλαδή όλο αυτό το πλαίσιο. Άρα, μιλάμε για μια πολύ μεγάλη γκάμα περιστατικών και επομένως ο αριθμός λέει πολλά. Όμως, αν δεν ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον αριθμό, δηλαδή πόσα είναι τα περιστατικά φυσικής βίας, πόσα είναι λεκτικής, στα πόσα υπάρχουν κλοπές, στα πόσα συμμετέχουν περισσότεροι του ενός, καταλαβαίνετε ότι αυτό το ποιοτικό νούμερο θα μας πει πολύ περισσότερα για το φαινόμενο. Γενικά όμως, οι πανευρωπαϊκές έρευνες και το πλαίσιο το οποίο μπαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο-γιατί οι οργανισμοί που ασχολούνται ιδιαιτέρως με τα ζητήματα εκφοβισμού, ασφάλειας των παιδιών, προστασίας των παιδιών είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι η UNICEF, είναι Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών-μας δείχνει ότι το ποσοστό είναι πάρα πολύ μεγάλο, δηλαδή συνήθως μιλάμε για δύο στα τρία παιδιά. Με άλλα λόγια, μιλάμε ότι πλέον το κομμάτι του εκφοβισμού έχει πάρει μία πολύ απειλητική διάσταση, γιατί αρκετές φορές είναι ο προθάλαμος άλλων βίαιων συμπεριφορών».

Όλη η συνέντευξη του κ. Καρατράντου ακολουθεί παρακάτω:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος